lapazu kirjoitti:
-----
Voisi kuvitella, että autotehtaat vaatisivat käyttämään mahdollisimman laajaviskositeettisia öljyjä. Tämä ei kuitenkaan pidä paikkaansa. Esimerkiksi joissakin Fordeissa on alettu vaatia 5W-30 -öljyjen käyttöä pitkitetyn huoltovälin edellytyksenä. Käyttöön on osittain syynä haluttu pienempi polttoaineen kulutus. Kuumaviskositeetin rajoittaminen arvoon 30 johtuu myös siitä, että moottoreiden välykset ovat tulleet yhä pienemmiksi ja viskositeettiarvon 40 tai 50 omaaava öljy on niin paksua, ettei se pysty tunkeutumaan pienimpiin väleihin. Esimerkiksi hydraulisissa venttiilinnostimissa saattaa esiintyä toimintahäiriöitä käytettäsessä liian jäykkää öljyä. Kylmäviskositeetin rajaamista 5W -arvoon Ford perustelee sillä, että 0W -öljy in liian ohutta kylmässä ja saattaa menettää voitelukykynsä. Tosin 0W -oljyllä on kovassa pakkassessa käynnistäminen helpompaa ja voiteluöljy menee liukkaammin voideltaviin kohteisiin. Ainakin Castrol ja mobil ilmoittavat, että heillä on Fordin hyväksyntä tietyille 0W-30 -öljyilleen. Ford ei silti suosittele 0W:n käyttöä.
Ainakin Automaa Espoossa näyttää sitä (Neste City Pro 0-30W) laittavan, vaikka suositusöljyt ovat täysin muun merkkiset ja täytettävät laatuvaatimukset toiset kuin City Pron pullomerkinnöissä.
Ja jos 0W on talvella yhtä kuin huonot voiteluominaisuudet pikkupakkasessa, niin ihmettelen tätä City Pron käyttöä todella, vaikka käynnistyksessä ja voitelussa normaalilämpötiloissa on etua.
Kysynkin tässä, onko tietoa, missä lämpötilassa ko. öljy menettää
hyvät (?) voiteluominaisuutensa?
Autoni (Mondeo 2.2 TDCi vm. 05.5) polttoaineen kulutus on nyt talven(?) myöstä (?) hieman noussut, eli kesällä jää nähtäväksi laskeeko kulutuslukemat silloin.
Ja onpa öljysuositustouhu erikoista Fordilla, kun oikea käsi ei tiedä mitä vasen tekee

Kyseiseen asiaan pitäisi Foredilta tulla kannanotto/tiedotus/suositus tms.