Sivu 1/1

Bensatankki sihahtaa. Miksi?

Lähetetty: 19 Syys 2006 19:25
Kirjoittaja UusMondeo
Ostin tuossa -98 mondeon (2.0 autom.) ja tankkasin pari viikkoa sitten tankin täyteen v-poweria. Kaikki toimi hyvin, paitsi tasakaasulla vähän nykii välillä.

Tankkasin sitten tänään sen tankin taas täyteen formulabensaa, että näkee vähän "uuden" auton kulutuksia, ja kun avasin bensatankin korkin, se sihahti aika kovasti. Miksi se teki niin? Ei mulla muissa autoissa tuollaista ole ilmennyt. Onko siellä joku huohotusletku tukkeessa vai mitä ihmettä?

Auttakaa tietämätöntä :oops:

ps. Kulutus oli ollut mun mielestä aika kova, kun 12,5l joi kaupunkiajossa... Ties vaikka olisi yhteyttä tuohon pieneen nykimiseen (olen kyllä lukenut varmaan jokaisen viestin aiheesta täältä, mutta vaikeaa näyttää korjaamisen olevan :D )

Lähetetty: 19 Syys 2006 19:36
Kirjoittaja markkul
Vaikuttaisi tosiaan siltä, että tankki ei saa korvausilmaa, eli huohotus ei siis toimi.

Tuossa lienee höyryjenkeräys (evap) systeemi, eli oliskohan siihen tullut vikaa. Jos sen venttiili ei toimi, niin voit koittaa irroittaa tankilta tulevan letkun. Ainakin Sierrassa, malleissa joissa tommonen on, härveli on moottoritilassa ja sinne nyt sitä bensahöyryä kannata päästää...

Tuo nykiminen voi hyvinkin liittyä juuri tuohon. Kaverilla kävi prätkän kanssa niin, että alkoi nykimään ja hetkenpäästä sammui. Bensakorkkia ei meinannut saada auki. Oli huollon yhteydessä mennyt letku luttuun ja tankki ei saanut ilmaa.

Lähetetty: 19 Syys 2006 21:54
Kirjoittaja kd
Kyllä mä olen nähnyt aika monessa autossa tankin sihahtavan kun avaa korkin eikä niissä ole ollut mitään vikaa.

Lähetetty: 19 Syys 2006 21:58
Kirjoittaja Omppu
No kyllä tuo "sihahtaa" ihan kunnossa ollessaankin. Helppo tapa testata on vetää korkki kiinni yli noiden naksautusten ja sen jälkeen kääntää kierros takaisinpäin. Aja sen jälkeen aikasi ja mene tankkaamaan -> muuttuiko kulutus.

Sinänsä tuo kulutus on linjassa tekniikkaan: 2,0L kone/tomaatti/ehkä pätkäajoa. Mopo on mopo ja automaatti ottaa osansa.

Lähetetty: 20 Syys 2006 17:42
Kirjoittaja petrim
-----

Lähetetty: 20 Syys 2006 23:21
Kirjoittaja Monteonisti
Aina sihtaa jos kaikki kunnossa koska pitää olla alipainetta pensahöyryjen keräyksen takia. 8)

Lähetetty: 21 Syys 2006 10:17
Kirjoittaja fiesta89
Ellen ihan täysin erehdy niin mulla tankkiin muodostuu ylipainetta. Siinä oli edellisellä omistajalla ollut semmosta ongelmaa että sitä ylipainetta oli tullut oikein reilustikkin. Hän oli vaihtanut korkin mutta ei vaikutusta, sen jälkeen hän oli leikannut korkin tiivisteen yhdeltä kohdalta halki josta paine pääsee pois (onneksi tarvikekorkin tiivisteen).

Huomasin että tankissa on sellanen venttiili tankin huohotuksessa, irrotin sen ja huomasin että se oli jumissa (oli oikeastaan arvaus siinä vaiheessa) hain purkaamolta toisen venttiilin ja purin vanhan. Siellä oli metallinen kuula, ja jousi... Kuula/jousihässäkkä vissiin päästää ylipaineen kerralla pois, sen jälkeen menee lyhyt letku suoraan ulkoilmaan.

Asensin uuden venttiilin ja huomasin että alkuperäistä tankinkorkkia voi käyttää koska painetta ei enää muodostu niin paljoa. Vieläkin korkin avatessa tulee pieni sihahdus mutta se on se joka ei ole pystynyt voittamaan josen kuormaa.

Ylipainetta tankkiin tulee kai sen takia että bensapumppu pumppaa bensaa enemmän kuin tarpeeksi, ylimääräinen tulee paluulinjaa pitkin takaisin tankkiin, se varmaan sitten ottaa mukaansa ilmaa pumpulta kun tulee takaisin.

Lähetetty: 21 Syys 2006 11:44
Kirjoittaja Regu
Mistäs se ilma sinne pumppuun tulis? jos sinne oikeasti ilmaa pääsisi väliin niin olisi kohta tilanne jossa ilmattaisiin bensakiskosta ilmoja pois.
Siinä bensakiskossa sellanen venttiili ;)

Lähetetty: 21 Syys 2006 13:19
Kirjoittaja riikomi
Painetta muodostuu tankkiin bensan höyrynpaineen takia (jokainen neste muodostaa suljettuun astiaan höyrynpaineen, joka riippuu lämpötilasta ja nesteen ominaisuuksista), koska tankki on suljettu säiliö.

Lähetetty: 21 Syys 2006 13:40
Kirjoittaja fiesta89
En tiedä mistä se ilma sinne pumppuun tulisi, se oli arvaus. Mä en tiedä ruiskuista mitä ilmeisesti tarkoitit kun puhut bensakiskosta. Mulla on kaasarimalli ilman katalysaattoria, ja bensapumppu on vanhaa mekaanista mallia joka on lohkon kyljessä kiinni.

En ole kuullut tollasesta höyrypaineesta josta riikomi puhuu, uskon että se on yksi osasyy mistä painetta tulee. Toinen voisi olla juuri tuosta lämpötilasta jonka myös mainitset, neste ja nesteen lämmittämä ilma laajenee kun se lämpenee. Bensa lämpenee kun se kiertää bensapumpun kautta tankkiin.

Jossain mainittiin että sen tankkiin palaa suurempi osa kuin mitä kaasariin menee. Ehkei sinne tosiaan tule mistään ilmaa, luulin että tulisi kun aika lyhyenkin ajon jälkeen tankki sihahtaa.

Mikäköhän on ruiskun bensapumpun toimintaperiaate, kun bensankulutusta ei ole niin pumppaako pumppu silloin "samaa kohtaa" bensassa vai pumppaako se silloin bensaa paluulinjaan.

Lähetetty: 21 Syys 2006 16:49
Kirjoittaja markkul
No. Tankissahan voi olla alipainetta tai ylipainetta, jos hommat ei pelaa.

Se, että tankkiin tulee paluulinjan kautta bensaa, ei muodosta ylipainetta. Eihän sinne kuitenkaan virtaa takaisin enempää kuin sieltä lähtee, tai sitten polttomoottorin toiminta on hyvin kummallista ja käänteentekevää :-)

Eli se, että sieltä imetään bensaa ja poltetaan moottorissa, aiheuttaa alipaineen tankkiin, jos tankkia siis pidetään sujlettuna säiliönä. Sama ilmiö kuin esim. injektioruiskun mäntää vedettäessä.

Se onko auto kaasari vai ruisku, ei merkkaa mitään. Ainoa ero on se, että ruisku moottoreissa bensapumppu on (kai) aina sähköinen ja pumppaa koko ajan, kun taas kaasarin kanssa voidaan käyttää myös mekaanista pumppua. Kaasarikoneissa ei välttämättä tule edes paluulinjaa tankille, koska kaasarin neulaventtiili estää kohokammion tulvimisen.

Tuo ylipaine voi tosiaan muodostua lämpölaajenemisen/höyrystymisen seurauksena. Mutta väittäisin, että ei auton käydessä, ainakaan ajossa, koska silloin bensan kulutus on niin suuri verrattuna laajenemiseen. Eli paikallaan ollessa kyllä.

Toimivaan tankkiin ei pääse muodostumaan kumpaakaan, liikaa. Vaan tankkin pitäisi hengittää molempiin suuntiin, eli se ei siis ole suljettu astia.

Ruiskun toiminnasta on kai turha sen enempää puhua tässä yhteydessä.

Lähetetty: 22 Syys 2006 07:32
Kirjoittaja riikomi
Väitän kyllä vieläkin, että nykyautoissa bensatankki on suljettu tila. Nimittäin eihän noilla EVAP-systeemeillä (= tankkihöyryjen poltto) olisi mitään käyttöä, jos höyryjen annettaisiin mennä taivaan tuuliin kuten ennen.

Lähetetty: 22 Syys 2006 08:32
Kirjoittaja markkul
Et vissiin viitsinyt lukea aikaisempaa viestiäni?

Höyryjen keräys löytynee varmaan, mutta eihän se niitä höyryjä säilö? Ne kerrätetään aktiivihiilipöntön kautta ja sopivassa välissä päästetään moottorin imuilman sekaan, eli pääseehän paine pois tankista.

Sa vaikka tankki olisi ihan suljettu, lukuunottamatta lähtö- ja paluulinjaa, niin kyllähän sen bensan tilavuus pienenisi sen verran paljon ajossa, että ei sinne pääsisi merkittävää ylipainetta muodostumaan.

Siis se voi kyllä sihahtaa vähän, minä sitä kiellä.

Lähetetty: 22 Syys 2006 09:32
Kirjoittaja riikomi
Ylipaine syntyy nesteen höyrynpaineesta. Vaikka tankin pinta vajuu, niin nestepinnan yläpuolella on aina ko. liuoksesta peräisin oleva kylläinen höyry ja sen takia ylipainetta. Vanhassa systeemissä tämä höyrynpaine pääsi purkautumaan ilmaan, eikä tankkiin muodostunut painetta.

Bensaa käytetään ottomoottorissa pitkälti sen hyvän höyrystyvyyden (=korkea höyrynpaine) takia.

Lähetetty: 23 Syys 2006 00:56
Kirjoittaja Monteonisti
Onkos tuo sihadus sittenkin ylipainetta, minä luullut alipaineeksi! :shock:
Tankkiiin tulee alipainetta kun pensaa pumpataan pois vaikka mekaanisella pumpulla, liika pensa palautuu tankkiin, myös useissa kaasareissa ja mekaanisella pumpulla myös! Pensan lämpeneminen taas aiheuttaa ylipainetta jos sitä ei heti kuluteta koska maanalaisessa säiliössä lämpötila on alhaisempi, siis silloin kun ulkoilman lämpötila on yli 5 astetta. Nuo vaikuttaa paineisiin ja lisäksi 90-luvun alusta myös höyryjen keräys aktiivihiilisäiliöön ja sieltä imaisu alipaineella imusarjaan. Onko ali- vai ylipainetta? Riippuu kait tilanteesta? Minä olen kuvitellut sen olevan alipainetta kun suhahtaa mutta voin olla väärässäkin ja ei haittaa! :D

Lähetetty: 24 Syys 2006 00:28
Kirjoittaja Herkko
Monteonisti kirjoitti:Onkos tuo sihadus sittenkin ylipainetta, minä luullut alipaineeksi! :shock:
Tankkiiin tulee alipainetta kun pensaa pumpataan pois vaikka mekaanisella pumpulla, liika pensa palautuu tankkiin, myös useissa kaasareissa ja mekaanisella pumpulla myös! Pensan lämpeneminen taas aiheuttaa ylipainetta jos sitä ei heti kuluteta koska maanalaisessa säiliössä lämpötila on alhaisempi, siis silloin kun ulkoilman lämpötila on yli 5 astetta. Nuo vaikuttaa paineisiin ja lisäksi 90-luvun alusta myös höyryjen keräys aktiivihiilisäiliöön ja sieltä imaisu alipaineella imusarjaan. Onko ali- vai ylipainetta? Riippuu kait tilanteesta? Minä olen kuvitellut sen olevan alipainetta kun suhahtaa mutta voin olla väärässäkin ja ei haittaa! :D
Itelläki Mondeossa,sihahdellut 7-vuotta
ja väittäisin myös alipaineeksi.

Lähetetty: 24 Syys 2006 23:09
Kirjoittaja Monteonisti
kait pensa lemahtaisi enemmän ja "hönkäsyn" huomaisi, siis jos ylipainetta! :roll: