Ford Kuga -katumaasturin kolmas sukupolvi on muuttunut muodoiltaan selvästi pyöreämmäksi.
Mittasuhteet ovat myös muuttuneet, sillä auto on nykymallia 20 mm matalampi, mutta 89 mm pidempi ja 44 mm leveämpi. Akseliväli on kasvanut 20 mm.
ST-Line-versio on suunnattu urheilulliseen makuun. Titanium on perusversio, mutta Activea ei ole erikseen tulossa.
Lähtökohtana on sama perusrakenne kuin Focuksessa, minkä ansiosta painoa sanotaan vähennetyn 90 kilolla. Myös ohjaamon ilme, monipuolinen ajoavustinvalikoima ja liitettävyysmahdollisuudet noudattelevat Focuksen mallia.
Ohjaamo muistuttaa hyvin paljon Focusta.
Vaikka ulkomuodosta ei asiaa välttämättä oivalla, myös sisätilat ovat kasvaneet merkittävästi. Varsinkin takana on mukavan väljää. Polvitilaa on runsaasti ja jalkaterät mahtuvat poikkeuksellisen hyvin etuistuimien alle.
Tavaratilakin on katumaasturisarjassa mittava. Vakiovarustukseen kuuluva takaistuimen pituussäätö antaa mahdollisuuden säätää tiloja matkustamon ja tavaroiden välillä. Takaistuimen reunapaikoille saa nyt myös lämmityksen.
Takatiloja Ford väittää luokkansa parhaaksi, eikä väitettä voi koeistunnan perustella tuomita vääräksi. Pituussäätö on vakiona kaikissa versioissa.
Tavaratilan kokoa Ford ei kerro, mutta silmämääräisesti kokoa on noin 500 litraa. Lataushybridissä lattia on muutaman sentin ylempänä, mikä kutistaa tilaa 45 litralla.
Moottorivalikoimassa tarjolla on lähes kaikkea. Bensiini- (1,5 Ecoboost 88 ja 110 kW) ja dieselmallien (1,5 ja 2,0 Ecoblue, 88 ja 140 kW) lisäksi tarjolla on isommasta dieselistä tehty kevythybridimalli sekä hybridi ja lataushybridi. Kahdessa viime mainitussa polttomoottorina on 2,5-litrainen Atkinson-työkiertoinen bensiinimoottori.
Muodoissa voi nähdä yhtäläisyyksiä vaikkapa Porscheen. Kuvassa on Kuga Vignale PHEV.
Lataushybridin yhteisteho on 165 kW. Ajoakun koko on 14,4 kWh, minkä avulla päästötöntä sähköajoa voi harrastaa 50 kilometrin verran. Viralliseksi kulutuslukemaksi kerrotaan 1,2 l/100 km ja CO2-päästöksi 29 g/km. Eri ajotiloilla kuljettaja voi ajaa pelkällä sähköllä, säästää sitä myöhemmäksi ja myös ladata akkua polttomoottorilla.
Tavallisen hybridin tehoksi kerrotaan 138 kW, ja järjestelmä on vastaava kuin Mondeo Hybridissä käytettävä. Kulutus- ja päästöarvot ovat 5,6 l/100 km ja 130 g/km.
Varustetasoina ja samalla tyylisuuntina ovat Titanium, ST-Line ja Vignale. Auton katsotaan olevan jo valmiiksi sen verran maastohenkinen, että Fiestan ja Focuksen tapaan Active-versiota ei ole tulossa.
Useimmat mallit ovat etuvetoisia, myös lataushybridi, mutta normaalin hybridin saa sekä etu- että nelivetona, ja isompi diesel on aina nelivetoinen.
Myös Kugassa on nyt ajotilavalinnat, joissa normaaleja Eco-, Normal- ja Sport-asetuksia täydentävät liukkaisiin olosuhteisiin tarkoitettu Slippery-tila sekä pehmeillä pinnoilla etenemistä auttava Deep Snow/Sand-tila.
Ohjaamossa uutta on mahdollisuus 12,3-tuumaiseen digitaalimittaristoon, joka on kaareva. Heijastusnäyttö kojelaudan päälle tulee myös saataville.
Jäykempi (+10%) kori mahdollistaa paremmat edellytykset sekä jousituksen toiminnalle että meluntorjunnalle. Ford kehuu Kugaa selvästi edeltäjäänsä hiljaisemmaksi. Osassa Vignale-malleista on lisäksi vielä mukana vastamelutekniikka.
Kugan myynti alkaa näillä näkymin vasta vuodenvaihteen jälkeen. Lataushybridi liittyy mallistoon heti alussa, mutta tavallista hybridiä saadaan vielä odotella pitkälle ensi vuoteen.