
- Ulkoilman lämpötilan ollessa 0…-15 °C moottorin teho nousee todella hitaasti ja auto ei kiihdy. Ahtopaine nousee hitaasti ja auto alkaa kulkemaan vasta sitten, kun ahdot nousee yli 0.5 bar (maksimiahdot 0.7 bar, autossa ahtopainepainemittari). Tällöinkin meno on hieman tahmeaa ja esim. ylämäkeen alhaisilla kierroksilla vedätettäessä moottorissa tuntuu hyvin pientä nykimistä. Auto kuitenkin kulkee ihan kivasti mikäli ahtopaineet saa pysymään riittävän korkealla (>0.4 bar), mutta ohitukset on tällöinkin parempi tehdä vain pitkillä suorilla. Hyytyminen katoaa em. ulkolämpötilassa vähäksi aikaa jos auto on tallissa hetken lämpiämässä tai se seisoo ajon jälkeen ulkona, jolloin moottori lämmittää konetilaa (?). Sitten kun lähtee ajamaan, iskee sama vaiva lyhyen ajon jälkeen (1-2 km) kun ajoviima viilentää konetilaa (?).
- Kovemmalla pakkasella eli ulkoilman lämpötilan ollessa alle –15 °C moottori taas käyttäytyy yliherkästi eli tehot (=ahtopaineet) nousee kerralla ”tappiin” saakka pienelläkin kaasulla. Myös kaasupolkimen liike muuttuu ”kuivemmaksi” ja kaasua painettaessa tehon hyppäys tuntuu polkimen nopeana liikkeenä alaspäin. Poljin ikään kuin antaa periksi tehojen noustessa. Kun autolla ajaa pidempään (30-60 min lämpötilasta ja ajoviimasta riippuen), saattaa moottori hyytyä kuten edellä kuvatussa korkeammassa ulkoilman lämpötilassa (0…-15 °C). Tällöin moottori ilmeisesti lämmittää konetilan em. ongelmalliseen lämpötilaan.
Kesäisemmissä lämpötiloissa (>0 °C) auto toimii normaalisti ja pakkaskelillä ei ole käynnistysongelmia.
Talven aikana ongelmaa selvitettäessä autoon on vaihdettu polttoainesuodatin (3x) sekä suodattimen jalka (käsipumpusta kalvo rikki). Tankki imettiin tyhjäksi, joten vettäkään polttoaineen seassa ei pitäisi olla. Aikaisemmin lisäsin myös Masinolia dieselin sekaan, mutta silläkään ei ollut vaikutusta. Pumpun syöttöjä lisättiin ja turbon ”kelloa” aikaistettiin, jotta ahtopaine nousee aikaisemmin. Sekään ei auttanut pakkaskelin hyytyvään menoon, mutta ”kesäkelissä” auto kulkee huomattavasti paremmin.
Kokeiltiin myös EGR:n tukkimista, mutta silläkään ei ollut mitään vaikutusta. Viimeisin kokeilu oli ilmamassamittarin (MAF) vaihto uuteen, mutta sekään ei tuonut ongelmaan helpotusta. Tosin auton kulkuun ei ole vieläkään vaikutusta sillä, onko ilmamassamittarin pistoke kiinni vai irti. Pistokkeen liittimet ovat puhtaat, mutta voisiko johto olla viallinen tms.?
Onko raadin jäsenillä vastaavia kokemuksia tai ehdotuksia vikaan?? Fordin merkkihuollossakaan asiaan ei tunnu löytyvän selitystä ja myöskin diesel- ja turbohuollosta ei osattu sanoa varmoja arvauksia. Kaikki vinkit otetaan kiitollisuudella vastaan!