Focus ja apulaitehihna

Moottori, voimansiirto, viritys jne.
Dollarihymy
Viestit: 51
Liittynyt: 03 Touko 2013 16:46

Focus ja apulaitehihna

Viesti Kirjoittaja Dollarihymy »

Auto on focus 1.6 bensa vm 2000

Alustavasti kyselisin nyt että mitä työkaluja tarvii ja miten teoriassa tämä tapahtuu

tarkotus ois vaihtaa hihna ja samalla tutkia hihnapyörien kunto

ei ole sormi suussa ja työkalutkin varmasti löytyy mutta kysyn nyt eka täältä ennen kuin menen sörkkimään mitään kun en ole ennen vaihtanut hihnaa
Avatar
tuomaz
Viestit: 1184
Liittynyt: 30 Touko 2007 18:01
Paikkakunta: Uusimaa

Re: Focus ja apulaitehihna

Viesti Kirjoittaja tuomaz »

Ei siihen tarvi muuta kuin oliks se nyt 17mm lenkkiavaimen ja ohkaset kädet jos pelkän hihnan vaihtaa. Alfamerin ohjekirja neuvoo vaihtamaan tuon alakautta, "irrota miinuskaapeli, ota pyörä pois, ota suojamuovi pois jne.." Itse olen vaihtanut tuon ensimmäisen kerran jälkeen aina yläkautta.

Käytännössä homma menee about näin:
Anna moottorin viilentyä, ettet polta käsiäs.
Nosta ohjaustehostimen säiliö irti telineestään ja siirrä sivuun. Älä kuitenkaan irroita letkuja tai mitään!
Käsi lenkkiavaimen kanssa syvälle kiristinrullan pulttiin kiinni, muistaakseni tuon mallinen avain on paras, ettei lipsu. Ota niin alhaalta pultista ote kun vain suinkin saat, kiristimen liike on aika pitkä.
Kuva



Hihnan kiristimen rullassa oli muistaakseni vääräkätinen kierre, tämä on hyvä muistaa jos joutuu kiristimen rullan joskus vaihtamaan. Jos ei ole koskaan vaihdettu rullia, niin todennäköistä saattaa olla että ainakin välipyörän laakerissa on klappia. Ilmenee kitinänä kylmänä startatessa yleensä. Noita saa tarvikeliikkeestä about 20e/kpl. Jos kiristimen rullasta on laakeri mennyt, sitä ei taida saada erikseen ilman kiristinlaitteen runkoa ja maksaa jotain alk.80e? Ainakin joskus oli tilanne tuo, ite tilasin eBaysta kun siellä myytiin pelkkää rullaa erikseen. Joku hurja on kai joskus noihin rulliin pelkkiä laakereitakin vaihdellut?

Vedä avaimella kiristintä ylöspäin että hihna löystyy. Hihna irti ja voit palauttaa kiristimen. Se on siis automaattinen jousella toimiva, eli ei tarvi säätää tai mitään.
Sit tsekkaat ne muut hihnapyörät ja vaihdat jos tarvetta. Muistaakseni näissä oli ihan tavalliset kierteet ja jollain about 12mm pultilla vaan kiinni.

Hihnan kun laitat takaisin, tee silleen että asetat hihnan valmiiksi paikoilleen kaikille muille laitteille paitsi vesipumpulle. Löystät hihnankiristintä, muljautat hihnan vesipumpulle ja vapautat kiristimen. Varmista vielä että hihna on oikein paikoillaan, tehostimen pönttö paikoilleen, pelti kiinni ja kovaa ajoa 8)
Ford Focus 1.6 tdci Titanium Wagon 2011
ex: Ford Focus 1.6 STW Ambiente 2001
Dollarihymy
Viestit: 51
Liittynyt: 03 Touko 2013 16:46

Re: Focus ja apulaitehihna

Viesti Kirjoittaja Dollarihymy »

Nonii eli huomenna ois tarkotus vaihtaa hihna ja ohjainrulla ainaki ku näky heiluvan tommosta 2 millin sivuttaisliikettä

Eli oonko nyt ymmärtäny oikein että se hihna löysätään siitä kiristinmen rullasta? eihän se rulla lähe samalla irti?

laitanko tuohon ohjainrullan pulttiin ruuvilukitetta ettei pääse aukeamaan? tuskimpa tästä haittaakaa oo

itse kiristinrullassa on semmonen 0.5-1millin heitto mutta nyt en sitä kiristintä vielä vaihda
Avatar
tuomaz
Viestit: 1184
Liittynyt: 30 Touko 2007 18:01
Paikkakunta: Uusimaa

Re: Focus ja apulaitehihna

Viesti Kirjoittaja tuomaz »

Dollarihymy kirjoitti:li oonko nyt ymmärtäny oikein että se hihna löysätään siitä kiristinmen rullasta? eihän se rulla lähe samalla irti?
Juuri näin, kiristimen rullan keskellä olevasta pultista käännetään niin jousi painuu kiristimessä kasaan, rulla liikkuu ja hihna löystyy. Pultissa vääräkätiset kierteet, eli nyt kun väännät sitä auki hihnaa löystääksesi, niin tosiasiassa pultti vain kiristyy.

Voihan siihen ohjainrullaan laittaa lukitetta jos tykkää, ite en laittanut ja kiinni on pysynyt. Välttämättä sitä kaikista tujuinta lukitetta en kuitenkaan laittais, ettei ahista sit joskus seuraavalla kerralla kun rullaa vaihtelee...
Ford Focus 1.6 tdci Titanium Wagon 2011
ex: Ford Focus 1.6 STW Ambiente 2001
Vastaa Viestiin