subbari 03 KA:han

Poppikoneet ja niihin liittyvä keskustelu
tiku_67
Viestit: 3
Liittynyt: 27 Kesä 2012 09:47

subbari 03 KA:han

Viesti Kirjoittaja tiku_67 »

Tässä projektin alkajaisiksi ihan muutama peruskysymys (joo, olen aika tumpelo :) ):

- Kannattaako asentaa hattuhyllylle/hattuhyllyn alle, eli kestääkö takalasi "nupit kaakossa" soittelua? Lasi näyttää liimatulta ja sellaisista on huonoja kokemuksia takavuosilta.

- Käytössä on alkuperäinen radio/kasettisoitinyhdistelmä, joten saako subbari sen takapaneelista syöttösignaalin? Minkälaiset liittimet takaa löytyy? Koko keskikonsoli pitää tietysti purkaa?

- Mistä subbari saa virtansa? Englanninkielisellä KA-forumilla puhuttiin piuhan vetämisestä etupellin läpi suoraan akulle, mutta en ihan siihen haluaisi ryhtyä, jos ei ole tarpeen.

- Subbari on SSL LP8 (http://www.bigdaddyezweb.com/audiovideo ... uct_id=255), joten tuleeko virransyötön tai jonkun muun asian kanssa mahdollisesti ongelmia?

- Jos takalootan jättää eristämättä, niin onko räminä sietämätöntä? Auto on meille kuitenkin käyttöauto, joten mitään hifistudiota siitä ei ole tarkoitus rakentaa.
hluukkonen
Viestit: 609
Liittynyt: 29 Loka 2011 12:33

Re: subbari 03 KA:han

Viesti Kirjoittaja hluukkonen »

Perusasiat eka haltuun ennen kuin rupeat polttamaan autoa omilla virityksillä!

Subbarille ei vedetä mitään johtoa akulta, vaan vahvistimelle ja subbari kytketään sitten vahvistimeen ja mankalta tulee signaali vahvistimelle jonka vahvistin muuntaa ja vahvistaa subbarille.

Alkuperäisessä mankassa ei ole mitään linjalähtöjä ja tärkein ei ole subin koko vaan kuinka hyvä etupää on!

Eli kunnon mankka, erillissarja ja vahvistin, sitten katsoo subin ja tuollaiseen pikku autoon riittää 10" ja siihen sopiva pikku kotelo!

Toki jos haluat amistella kylillä ja kuunnella laadutonta basson jytinää niin jätät alkuperäiset etukaijuttimet ilman vahvistinta ja hommaat 15" subin ja sille vahvistimen! :lol:

EDIT:

Nyt vasta huomasin tuon sun aktiivisubi hässäkän, tuolla et saa räminää etkä ikkunoita irti! :wink:
tiku_67
Viestit: 3
Liittynyt: 27 Kesä 2012 09:47

Re: subbari 03 KA:han

Viesti Kirjoittaja tiku_67 »

Eli koska kyseessä on aktiivisubi, niin erillistä vahvistinta ei tarvita? Mutta alkuperäinen mankka joutaa ilmeisesti vaihtoon ja etukaiuttimillahan ei kai sinänsä ole väliä, koska tuossa subissa on myös oma 8" kaiutin.

Mitä perusasioihin tulee, niin niitähän tässä juuri yritän haltuuni saada :wink: Itse en koko subbarista niin piittaisikaan, mutta kun poika sen meni omilla rahoillaan ostamaan niin pitäähän sitä jotenkin yrittää hyödyntää.
Krisse
Viestit: 1424
Liittynyt: 05 Helmi 2005 20:54
Paikkakunta: Kotka
Viesti:

Re: subbari 03 KA:han

Viesti Kirjoittaja Krisse »

No se 8" kaijutin on just se subwoofer ja siitä kuuluu vain ne kaikista matalimmat äänet, eli kaikki muu kuuluu edelleenkin niistä 'tavallisista' kaijuttimista.

Ja tuossahan näyttää olevan high level inputtikin joten ei sitä soitintakaan ole pakko vaihtaa vaan (taka)kaijutinjohdoista saadaan signaali tolle vehkeelle. Ei ole mikään hifiratkaisu mutta toimii.

Ja sille supparille, kun se aktiivisuppari (=sisältää vahvistimen) kerran on, tarvii kyllä vetää suoraan akulta plussa ja jostain miinuskin, ei se ilman niitä toimi. Ihan mitään paukkulankaa siihen ei voi käyttää, mutta toi varmaan jo 10 neliöisellä (kaupan setä/täti osaa myydä kun kysyy tuolla speksillä) pelaa minkä tarvii.

Ja jos nyt oikein ruvetaan pilkkua viilaamaan niin oikeaoppisen hifirakentamisen vinkkelistä katottuna perussoitin+vakioskobet+aktiivisubbari -yhistelmä on kaikinpuolin katastrofi, mutta jos tarkoitus on vaan saada vähän lisää beissiä niin eiköhän se tavoite saavuteta kysyjän kalustolla.
Kaikenlaiset rojektini @ http://wonk.sytes.net/76s/
tiku_67
Viestit: 3
Liittynyt: 27 Kesä 2012 09:47

Re: subbari 03 KA:han

Viesti Kirjoittaja tiku_67 »

Krisse kirjoitti:Ja jos nyt oikein ruvetaan pilkkua viilaamaan niin oikeaoppisen hifirakentamisen vinkkelistä katottuna perussoitin+vakioskobet+aktiivisubbari -yhistelmä on kaikinpuolin katastrofi, mutta jos tarkoitus on vaan saada vähän lisää beissiä niin eiköhän se tavoite saavuteta kysyjän kalustolla.
Ja tähän katastrofiin siis lisätään vielä haluttomuuteni vuorauttaa takakonttia ylt'ympäriinsä äänieristeillä :lol:

Jotenkin arvasin tämän kommentin olevan tulossa, mutta minkäs teet kun vahinko on jo tapahtunut, eli subbari on hommattu juuri kortin saaneen pojan toimesta ilman sen kummempaa taustatyötä. Eiköhän se bassonjytke ole silti se mitä hakemaan lähdettiin (tai siis poika lähti).
Avatar
JohnFinn
Viestit: 491
Liittynyt: 26 Marras 2011 01:22

Re: subbari 03 KA:han

Viesti Kirjoittaja JohnFinn »

Tuossa alkuperäisessä soittimessa ei ole RCA-lähtöjä (= low level), joten tarvitset liitännän kaiutintasoiselle ( = high level; kaiutinkaapeleista/kaiutinliittimistä ) yhteydelle; pitää löytyä myös subbarin vahvistimeen sopiva kaiutintason moninapaliitin, joka tuli oletettavasti tuon subbarin mukana (?). Tällä yhteydellä toimii soittimen äänisignaalin siirto vahvistimelle.

Subbarin vahvistimelle tarvitset käyttövirran, joka kannattaa ehdottomasti kytkeä suoraan akulta.
Tarvitset 16 - 20 qmm:n virta- ja myös maattokaapelin. Virtakaapeliin pitää laittaa suojasulake ( 60-80 A ) virtakaapelin alkupäähän ( maksimissaan 25 cm:n etäisyydelle +-navasta! ).
Maattokaapeli kunnolla kiinni auton korimetalliin, hyvin maadoittavaan kohtaan ( ei turvavyön pulttiin! ).

Tarvitset ilmeisesti myös herätevirtajohdon ( 0,75 - 1,0 qmm ) soittimen ja vahvistimen välille. Tämä riippuu vahvistimen rakenteesta, joka ei selvinnyt kuvasta. Oletan tuon tarpeen olevan. Soittimen päällekytkentä "kytkee" päävirran vahvistimelle. Soittimen puoleisen liitännän olemassaolo on kysymysmerkki.

Paras tapa siirtää äänisignaali olisi käyttää aktiivista signaalinmuunninta, esim Helix ACC'tä. Tällöin ei tarvita herätevirtakaapelia ja tuo muunnin mahdollistaa matalien taajuuksien häiriöttömän toiminnan; ACC:n ja vahvistimen välillä signaali kulkee RCA-kaapelissa, jolle on kuvan mukaan kytkennät vahvistimessanne.
Tarvittaessa voin neuvoa tämän ACC:n kytkennän ja käytön tarkoituksessaan.
Torque Vectoring Control
Krisse
Viestit: 1424
Liittynyt: 05 Helmi 2005 20:54
Paikkakunta: Kotka
Viesti:

Re: subbari 03 KA:han

Viesti Kirjoittaja Krisse »

tiku_67 kirjoitti:Ja tähän katastrofiin siis lisätään vielä haluttomuuteni vuorauttaa takakonttia ylt'ympäriinsä äänieristeillä :lol:
No eihän tollaseen ole edes mitään syytä.

Toi kun on aktiivisuppari niin siinä on kaikki valmiina ja sen voi heittää sellaisenaan paksiin (siellähän supparit lähes poikkeuksetta ovatkin) tai vaikka repsikan penkin alle. Äläkä nyt ainakaan hattuhyllyyn sitä ala laittamaan, siinä ei ole mitään järkeä eikä hyötyä.
Kaikenlaiset rojektini @ http://wonk.sytes.net/76s/
Vastaa Viestiin