Enpä jaksanut oikein syvällisemmin lukea koko ketjua, mutta aika paljon on näköjään liikkeellä itse rakennettuja teorioita tiedon sijaan.
Ensinnäkin
suurin osa nykyaikaisen auton käytön aikaisesta ( siis moottorin ollessa käynnissä ) sähköstä hoidellaan latausgeneraattorilla. Akkua tarvitaan perustapauksissa vain auton käynnistämiseen.
Mikäli sähkövirtapiiriin rakennetaan suuria lisävirrankuluttajia, esim. juuri poppivehkeet, niin silloin pitää hoitaa näiden laitteiden virransaanti. Virransaannin edellytykset ovat riittävä virran tuotto ( generaattori ), riittävä virran toimitus ( riittävät kaapelimitat; koskee myös maattopuolta!, kunnolliset ja todella kiinni olevat liittimet, kunnolliset ja riittävät kosketuspinnat, riittävät maadoitusmitoitukset
rakenteissa ) . Akulta/akuilta saadaan sähköä esim. generaattorin toimimattomuuden aikana. Mikäli sähkön tuotto ei ole riittävää, niin sitä "lainataan" akusta myös generaattorin pyöriessä; tällöin akun/akkujen on myös pystyttävä vastaanottamaan latausta, eli akkujen tulee olla herkästi latausvirtaa vastaanottavia.
Edellä mainitusta yhteenveto: sähköa saadaan vain sen mukaan, kun sitä pystytään tuottamaan tai "lainaamaan" varastosta, eli akusta.
Havainnot "virranpuutettako" ongelmasta:
- takavalojen maadoituspiste on auttamattomasti liian "kevyt" -> sähkö ei kulje riittävän hyvin, koska resistanssia syntyy liikaa. Olisi hyvä kytkeä maadoitus vaikkapa johonkin tukevampaan/paksumpaan korin rakenteeseen, joka on kunnolla yhteydessä pohjalevyyn ( lattia ), ei mihinkään liimattuun koripeltiin.
- 5:n faradin kondensaattorin srs-arvo on ilmeisesti niin suuri, että ko. konkka toimiikin tulppana ( = on liian hidas ) ja estää näin vahvistimen vakaan toiminnan nopeissa kuormitusvaihteluissa -> suuri virrantarve notkauttaa jännitteen. Tämä on yleinen, huonolaatuisten kondensaattoreiden ongelma. Huom. Pienemmissä kondensaattoreissa on pienempi srs-arvo ja 1F riittää 1000 W:lle.
- moottorin käydessä ja em. asioiden ollessa kunnossa valojen ei pidä vilkkua, mikäli latausgeneraattori ( 90 A ) säätimineen ( sääd.latausjännite 14,4 - 14,7 V ) on kunnossa.
- jos auton oma sähköjärjestelmä ei riitä virrantuotossa, niin joko se virrantuotto ( virran välitys! ) tai poppivehkeet tulee päivittää.
- asiota voidaan laskeakin: P (teho)= U (jännite) x I (virta) ja tuosta samasta kaavasta voidaan ratkaista: U=P/I ja I=P/U
- jos ajovalojen jännite tippuu
muun virrankulutuksen seurauksena, niin ei sitä jännitettä saada nousemaan paksummilla valojohdoillakaan. Normaalissa tilanteessa valojohtojen poikkipinta-alan kasvattamisella, eli paksummilla kaapeleilla saadaan itse niiden johtimien resistanssia pienenettyä -> valot kirkastuvat.
- seitsemän vuotta vanha akku on kyllä jo palvelunsa tehnyt

AGM-akut ( 60-75 Ah ) riittävät tämän päivä tarpeisiin aivan mainiosta, mm. autohifien soitteluun. Ei tarvitse hankkia mitään yli 25 kg:aa painavia ja vakiopaikkoihin sopimattomia - ja kallita.