Miten nopeasti lisälämmitin tyhjentää akun?

Sähkölaitteet, sähköongelmat, johdot, laturit jne.
Tiiseli

Miten nopeasti lisälämmitin tyhjentää akun?

Viesti Kirjoittaja Tiiseli »

Miten paljon tuo Ford Focus C-maxin (1,8 l diesel, vm. 2006) lisälämmitin oikein imee virtaa? Onko mahdollista, että upouusi akku uuvahtaa jo muutamasta lisälämmittimen käyttökerrasta, jos ajoa tulee vain muutama kilometri päivässä?

Kävi niin, että Focus jäi tänä talvena asema-autoksi ja ajot vähenivät 2 x 1,5 kilometriin päivässä. Samalla alkoivat ongelmat lisälämmittimen ja akun kanssa. Tiesin kyllä, että autolla pitäisi ajaa vähintään yhtä paljon kuin käyttää lisälämmitintä, mutta en uskonut, että akku voisi simahtaa jo muutamasta lämmityskerrasta.

Käytin lisälämmitintä noin viikon päivät, enkä varmaankaan ajanut tarpeeksi. Auto jäi sitten yhtenä aamuna autokatokseen, koska ei käynnistynyt lisälämmittimen käytön jälkeen. Vaihdettiin uusi akku, ja luulin oppineeni virheistäni. Siksi ryhdyin parina pakkaspäivänä ajelemaan pitkin kyliä 15-30 min ylimääräistä, jotta akku latautuisi. Huollosta sanoivat, että myös takalasinlämmitin ja radio tyhjentävät akkua. Lasinlämmittimestä luovuin, radiosta en.

Uuden akun asennuksen jälkeen käytin lisälämmitintä kahtena tai kolmena aamuna. Asema-ajon lisäksi ajelin ylimääräistä akkua ladatakseni. Eilen sitten lisälämmitin oli päällä aamulla ja iltapäivällä (ajoa siinä välissä n. 3 km) sekä uudelleen 20 min tänä aamuna. Auto ei lähtenyt tänä aamuna heti käyntiin, mutta starttasi puolen tunnin päästä (pakkasta -19 astetta).

Käytänkö siis lisälämmitintä liikaa suhteessa ajomäärään vai voisiko tuossa olla jostain muusta kyse? Heti uuden akun asennuksen jälkeen panin kahtena eri kertana merkille, että startin jälkeen käyntiääni ikään kuin nielaisi kerran tyhjäkäynnillä eli meinasi sammua. Painelin kaasua, jonka jälkeen toimi normaalisti. Lisälämmitintä ei ollut silloin käytetty.

Nyt aion hommata akkulaturin, koska en viitsi joka päivä rallata raitilla akkua täyttääkseni. Samalla selvinnee akun lataustaso.
rele
Viestit: 65
Liittynyt: 07 Touko 2008 12:49

Re: Miten nopeasti lisälämmitin tyhjentää akun?

Viesti Kirjoittaja rele »

Motonet myy ainakin cetek:in ylläpitolaturia sopivaan hintaan. Muistaakseni tyyppiä 3600 jonka voi pitää kytkettynä vaikka jatkuvasti. Kyllä se lämmitin kuluttaa virtaa aika paljon, myöskin lämmityslaitteen moottori käy samanaikaisesti. Tämä kannattaa pitää kaikkein hitaimmalla nopeudella eli 1 asennossa.
eki75
Viestit: 46
Liittynyt: 28 Syys 2005 12:48
Paikkakunta: Keuruu-Karstula

Re: Miten nopeasti lisälämmitin tyhjentää akun?

Viesti Kirjoittaja eki75 »

Eipä ne akut tunnu olevan pitkäikäisiä vaikka ajaisit miten paljon.. ;) ostin mondeoon uuden Vartan 95 ampeerisen akun vajaa 3 vuotta ja 130tkm sitten ja joulun alla meni vaihtoon.. ajan joka käytön jälkeen siirtymään vähintään 40km..

Nyykähti akku kuitenkin kun lisälämmitin oli vahingossa 60min käytössä(nukuin pommiin) ja menin käynnistämään autoa 5 min lämmittimen sammumisen jälkeen.. ennen tätä lämmistystä olin ajanut 150km siirtymää.. ;) no auto piuhalla käyntiin ja töihin(40km), jossa mittasin akun(12.8 ) ja latauksen(14.7) ja hyvin lähti käyntiin vielä iltapäivällä, mutta tuota lämmittimen käyttöä se ei enää kestä.

Eiku akkukauppaan ja uutta 95 amppeerista tilalle, jossa on mahdollisuus lisätä sitä nestettä, eikä mitään huoltovapaata pas... tiedä sitten kauan kestäisi tuo vakio koko(olikos se jotain 72A) jos tuo isompikaan ei kestä ku 3 vuotta.. enkä mielestäni käytä lämmitintä edes turhaan.. :roll:

-Eki
Mondeo Tddi -02
Avatar
Immo
Viestit: 47
Liittynyt: 13 Marras 2006 19:20
Paikkakunta: Kontiolahti

Re: Miten nopeasti lisälämmitin tyhjentää akun?

Viesti Kirjoittaja Immo »

Wepastot ja eberit syövät akku ihan reilusti.
Ilman säännöllistä lisä lataamista ei akut kestä.
Nopeimmat saa jo vuodessa akun pilalle.
Nykyisin on myytävänä niin sanottuja webasto malleja jotka kestävät paremmin, on muistettava etta normaali akku ei ole tehty kuin startti käyttöön.
Syväpurkaus akut on erikseen kuten optima.

Jos esim. -20 pakkasta ,lämmitin 0.5 tuntia päällä,pitäisi tulla
vähintään 3.5 tuntia yhtenäistä ajoa että otettu virta olisi tullut takaisin.
Mondeo 2.0 -98
Transit 2.0 -89 (Westfalia retkeilyauto) (myyty)
Scorpio 2.9 4x4 (myyty)
Jule_
Viestit: 5
Liittynyt: 04 Tammi 2009 01:06

Re: Miten nopeasti lisälämmitin tyhjentää akun?

Viesti Kirjoittaja Jule_ »

Wepasto tms lämmitin ottaa käydessään noin 4A virtaa, puhaltimelle vähintäänkin toinen mokomaPeriaatteessa tuollanen max 10Ah ei pitäisi olla vielä liikaa akulle.

Käytännössä se akunlataantuminen ei ole kovin yksiselitteistä. Kuinka paljon auton laturi jaksaa työntää virtaa? joku 90A maksimivirta saavutetaan kun kone käy maksimikierroksilla, kaupunki liikenteessä kun on valot, puheltimet ja hyvässätapauksessa jotain lämmittimiä päällä ei akku enää lataannu ollenkaan, vaan lämmittimet vähentävät virtaa entisestään. Ilman lämmittimiäkin laturin ylijäämävirta ei kovin suuri ole.

Bonuksena mitä enemmän pakkasta sen heikompi on akun virranvastaanottokyky. 90A laturista ei ole iloa jos akku ei ota vastaan kuin 2A.

Ne edullisetylläpitoleturit ovat periaatteessa ihan kivoja, mutta niitä ei ole suunniteltu toimimaan kuin sisätiloissa, joka voi aiheuttaa ongelmia. Muistaakseni Defa myy ihan oikeaa autoon tarkoitettua laturia, mutta toisaalta hintakin on sitten vähän toinen.
rele
Viestit: 65
Liittynyt: 07 Touko 2008 12:49

Re: Miten nopeasti lisälämmitin tyhjentää akun?

Viesti Kirjoittaja rele »

Asensin tällaisen cetek 3600 laturin Fokukseen jossa lisälämmitin. Valmistajan mukaan laite soveltuu ulkokäyttöön. Ainakin toistaiseksi toiminut hienosti. Autolla ns."tolppapaikka" jossa voi kytkeä maks. 2 tuntia sähköä. Sähkö kytketty siten että on päällä samanaikaisesti kun lisälämmitinkin. Hinta jotain aivan muuta kuin esim. Defa ym. Irroitettavissa myös kätevästi jos tarvisee laturia muualla. Kannattaa tutustua laitteeseen. Kerron lisää jos huomaan jotain puutteita ajan kanssa.
patehu_vm64
Viestit: 5
Liittynyt: 02 Tammi 2010 19:18

Re: Miten nopeasti lisälämmitin tyhjentää akun?

Viesti Kirjoittaja patehu_vm64 »

Moro, eiku sivustolle http://www.arcticheat.fi ihmettelemään miksi ei tuota ole jo aikoja sitten keksitty...
Ford Mondeo 1.8 TDCi vm.2008, Farmari
Pakkanen

Re: Miten nopeasti lisälämmitin tyhjentää akun?

Viesti Kirjoittaja Pakkanen »

...kävin niillä http://www.arcticheat.fi sivuilla. Siellä oli Media osastolla "tietoisku" juttu. Eiköhän siitä selviä mitkä mahdollisuudet akulla on selvitä näillä keleillä.
bug85
Viestit: 25
Liittynyt: 12 Marras 2009 07:45

Re: Miten nopeasti lisälämmitin tyhjentää akun?

Viesti Kirjoittaja bug85 »

Minulla on -02 diesel mondeo, ja siinä on ainoastaan kellollinen eberi lämmittimenä. Viime talvena meni sitten akku vaihtoon, kun lämmitin ei enää käynnistynyt -15 asteen pakkasella. Ostin sitten niin ison akun kuin vain mahtui (taisi olla 90 tai 95Ah), ja viime syksnä laitoin sitten defan laturin varmistamaan, että akku ei tyhjene. Eipä ole ollut ongelmaa enää eberin käynnistymisessä. Laturi on kyllä hyvä, kun itelläkin tulee lähinnä lyhyttä ajoa.
Vastaa Viestiin