Yleisesti:
- Bensa/diesel autoissa liikkumiseen pääsee (vain) noin 20% (16-25%) menoveden energiasta, siis harakoille päätyy noin 80%. Sähkökulkineessa harakoille menee n.31-35% (siitä n. 10% latauksessa) ja jos oletetaan että jarrutuksissa saadaan 20% takaisin, niin kokonaissuhde kulkemiseen vs. alkuperäiseen energiaan on 85-91%. (Ei käsitystä onko tuo jarrutusarvio 20% reaalinen). [
https://yaleclimateconnections.org/2024 ... -vehicles/ ]
- Hiilidioksidia bensa/diesel auto tuottaa kolmisen kertaa enemmän kuin sähköauto. [
https://www.energysage.com/electric-veh ... -analysis/ ].
Bensiinin-dieselin tuotannon hyötysuhde on noin 30%, siis pääasiassa tislauksen - tätä ei 'Taunusautomaatti' huomioinut, hyötysuhde on suunnilleen sama kuin ydinvoimalassa. Jos otetaan mainittu 14 ltr ja muutetaan se kääntäen vertailun vuoksi kulutukseksi em.tislaamon hyötysuhteella, niin saadaan noin 4 ltr/100km. Ja tässä ei mukana menoveden kuljetusta jakeluasemalle (vrt.sähkönsiirron häviöt), muut häviöt kuljetuksissa lienevät lähellä nollaa.
On huomattava että mainittu sähköauton laskennallinen 14 ltr/100km oli saatu huonoimpien arvojen mukaan. Huonoimmat arvot käyttökelpoisia kunhan niiden mukana tuodaan esille muitakin arvoja. Jos oletetaan 20kWh/100km, ja jos latauksen h-suhde onkin 90%, niin vastaavasti bensiinin vastaavaksi kulutukseksi tulee hieman yli 8,5 ltr ja sitten tislaamon hyötysuhteella noin 2,6 ltr.
Eli sain, täytyy kyllä suhtautua suurellakin varauksella laskuihin, että em.huono-hyvä tapauksissa sähkönkulutus muutettuna bensalitroiksi tulee 4 ltr ja 2,6 ltr/100 km. Käyttämääni logiikkaa ja laskuja saa vapaasti korjata ja kritisoida.
Kannattaa lisäksi huomata, ettei ydinvoimaloiden tuottamaa lämpöä saada hyötykäyttöön (ainakaan Suomessa), mutta muiden lämpövoimaloiden lämpöä voidaan hyötykäyttää, jolloin hyötysuhde kasvaa oleellisesti.