Sivu 1/1

Start&stop järjestelmä, hyötyä vai ei?

Lähetetty: 10 Maalis 2020 10:53
Kirjoittaja ReiluReiska
Jos autostasi löytyy start&stop järjestelmä, niin koetko että siitä on aidosti hyötyä sinulle? Oletko saanut selvää säästöä polttoaineen kulutuksessa esim. ajat paljon ruuhka-aikaan autolla, jolloin oikeasti auto pysähdyksissä liikennevaloissa (ennakoiden) joutuu odottelemaan pitkään? Vai pääsetkö käyttämään melko vähän start&stop järjestelmää (taajama-ajoa?), jolloin hyöty jää melko vähäiseksi? Auton malli, moottori ja säästöt?

Nettiä selaamalla olen löytänyt joitakin säästöarvioita eri automerkeistä niin ehkä noin puoli litraa voisi olla säästö karkeasti, riippuen toki paljon olosuhteista (liikenne ja sähkönkulutus esim. ilmastointi) ja moottoritekniikasta. Jotain 0,2-1,5l haarukkaa lähinnä. Hyvä puoli että kaupungissa ilmansaasteet hieman vähenee (ruuhka-aikaan), mutta on myös arvioita että noin 10 kertaa enemmän käynnistyksiä auton eliniän aikana (50 000 vs 500 000) rasittavat myös moottoria (voitelu lakkaa, hetkellinen metallien kosketus toisiinsa), akkua ja starttimoottoria.

Netistä en löytänyt mitään arviota siitä (edes johonkin automalliin) KUINKA KAUAN moottorin pitää olla pysähdyksissä, jotta pysähdyksissä kulutettu sähkö ja starttimoottorin syömä käynnistys sähkö on taas laturin kautta ladattu takaisin akkuun (lisää polttoaineen kulutusta). Riittääkö 10 sekunttia? Ehkä kuitenkin vähintään 20 sekunttia, jotta pääsee KOKONAISUUDESSA "plussalle" kun puhutaan polttoaineen kulutuksesta?

Omalla kohdallani on paljon alle 5km ajoa ja harvemmin edes ruuhkissa, niin taidan kallistua sen takia etten käytä järjestelmää varsinkaan talvella. Muutenkin kun on tarkoitus pitää autoa noin 10 vuotta, niin olisi hienoa ettei minun mahdollisesti tarvitse starttia itse koskaan vaihtaa. Kun moottori kuluu hieman enemmän käynnistysmäärien lisääntyessä, niin polttoaineen kulutuskin lisääntyy hieman enemmän vuosien varrella. Kun akkukin kuluu nopeammin, niin myös vaihtotyöstä tulee kustannuksia akun hinnan lisäksi jos pitää varmistaa ettei virta katkea auton tietokoneelta ja pitää myös kertoa akun vaihdosta auton tietokoneelle (ei voi tehdä itse?). Jotenkin vain tuntuu että mahdollinen polttoaineen säästö valuu kuitenkin korjauskustannuksiin plus mahdollisesti lievään kulutuksen nousuun moottorin kulumisen takia, mutta kaupungin hiukan parempi ilmanlaatu kiittää.

Ehkä joku osaa jotain laskelmia esittää KOKONAISUUDESTA, sillä nimenomaan tämän ketjun tarkoitus on pohtia hyötyjä ja haittoja kokonaisuutena. Eli kannattaako järjestelmää käyttää? Jos kannattaa niin millaisilla "raja-arvoilla"?

Re: Start&stop järjestelmä, hyötyä vai ei?

Lähetetty: 10 Maalis 2020 11:21
Kirjoittaja ReiluReiska
Yksi arvio polttoaineen kulutuksesta tyhjäkäynnillä ja starttauksesta löytyi, josta voi jotain aikamääreitä karkeasti päätellä kuinka monen sekunnin jälkeen moottori pysäytettynä ehkä alkaa säästämään polttoainetta.

https://www.youtube.com/watch?v=dFImHhNwbJo

Re: Start&stop järjestelmä, hyötyä vai ei?

Lähetetty: 10 Maalis 2020 12:37
Kirjoittaja tursas
Ei ole hyötyä, täysi turhake, tässä on tosin manuaalinen start/stop järjestelmä.. 8-)

Re: Start&stop järjestelmä, hyötyä vai ei?

Lähetetty: 10 Maalis 2020 17:04
Kirjoittaja Patera
Erään tutun automyyjän sanoin : myyn mieluummin käytettynä sellaista autoa, jossa järjestelmää ei ole koskaan käytetty.
Ihan erään merkin virallinen kauppias.

Re: Start&stop järjestelmä, hyötyä vai ei?

Lähetetty: 10 Maalis 2020 20:58
Kirjoittaja Nipa
Suostuuko ne huollossa tai pystyykö noita edes kytkemään kokonaan pois päältä ettei tarvitsisi aina nappia painaa?

Re: Start&stop järjestelmä, hyötyä vai ei?

Lähetetty: 10 Maalis 2020 22:09
Kirjoittaja saksoboy
Nipa kirjoitti: 10 Maalis 2020 20:58 Suostuuko ne huollossa tai pystyykö noita edes kytkemään kokonaan pois päältä ettei tarvitsisi aina nappia painaa?
Kyllähän niitä pystyy ohjelmoimaan pois mutta se on hieman harmaata aluetta koska start/stop järjestelmällä on auton päästölaskelmiin ollut suurikin merkitys (ainakin vanhassa NEDC syklin mittauksessa) joten yhtä laitonta se on kuin katin tai hiukkasloukun poistaminen.

Re: Start&stop järjestelmä, hyötyä vai ei?

Lähetetty: 10 Maalis 2020 22:53
Kirjoittaja Nipa
Mutta äkkiseltään ajateltuna kun harmaata? Autossahan on kumminkin nappula mistä sen saa ohitettua. Kun autoni saapuu en meinannut ikinä käyttää kyseistä toimintoa vaan kytken sen aina pois päältä.

Re: Start&stop järjestelmä, hyötyä vai ei?

Lähetetty: 11 Maalis 2020 08:24
Kirjoittaja Baltic
Turha ja tekniikan kannalta perceestä!
Forscanilla voi ohjelmoida pois. Omasta nyppäsin sulakkeen irti, ei sammu enää.
Lisäksi aktivoin Non-Stop ominaisuuden. Suutarilta "tyhmä" avain jolla ovet saa lukkoon moottorin jäädessä käyntiin.

Re: Start&stop järjestelmä, hyötyä vai ei?

Lähetetty: 11 Maalis 2020 08:28
Kirjoittaja @rsk@
Forscan ja vähän "paneutumista" asiaan, niin sen taitas saada kaikista näistä pois toiminnasta.. Mutta ei nyt arvaa mennä takuun alaista autoa ruuvaamaan. Varsinkin jos jotain häröjä tulee ja tarvitaan päivityksiä yms korjauksia.
Mulle automyyjä sanoi luovutuksessa, että kannattaa aina napata pois päältä. Ja se tulee kyllä tehtyä joka tapauksessa....

Re: Start&stop järjestelmä, hyötyä vai ei?

Lähetetty: 11 Maalis 2020 11:45
Kirjoittaja Freeze
Nipa kirjoitti: 10 Maalis 2020 20:58 Suostuuko ne huollossa tai pystyykö noita edes kytkemään kokonaan pois päältä ettei tarvitsisi aina nappia painaa?
Tähän mennessä ilmeisesti eivät ole huollossa muuttaneet, koska auto ei olisi enää päästöhyväksyntöjen mukainen.

Re: Start&stop järjestelmä, hyötyä vai ei?

Lähetetty: 12 Maalis 2020 14:42
Kirjoittaja JyriN
Toi engineering explained on oikeasti hyvä rautaisannos aiheeseen. Kannattaa katsoa. :thumbup:

Itselle on tullut tavaksi kytkeä S&S pois päältä kaikissa niissä autoissa missä se on mahdollista. Tähän on neljä syytä:

1) Ajan paljon pääkaupungin ruuhkaliikenteessä ja kokemukseni mukaan pysähdyksissäoloaika on harvoin yli kaksi sekuntia. Oikeasti. Jono hidastuu ja nytkii eteen päin valoissa kunnes vihdoin se pysähtyy ja sitten heti taas mennään. Paikallaan oloa ei käytännössä ole lainkaan. Mitä vähäisempi liikenne, sitä lyhyemmät pysähdykset.
2) S&S systeemit eivät ole kovin hienostuneita. Riippuu autosta ja toteutuksesta, mutta käyttökokemus vaihtelee pienestä kiusasta ärsytykseen asti ja, kun tämän yhdistää yllä olevaan kokemukseen, niin parempi olla käyttämättä lainkaan.
3) Suomessa on aika vähän kelejä joissa S&S on aktiivinen. Talvella ja kesällä harvoin, kun on joko lämmitys tai jäähdytys päällä.
4) Lyhyessä pätkäajossa S&S ei ole aktiivinen lainkaan. Moottorin pitää lämmetä ja akun varaustaso pitää olla riittävä ja kabiinin lämpötila pitää olla toivottu jne.

Suomen liikenne on vaan niin eri juttu, kuin mitä suuressa maailmassa. Ainoa hyöty S&S systeemistä tulee auton ostohinnassa. :lol: Jos oikeasti haluaisi saada siitä jotain irti, pitäisi ajotapaa muuttaa siten, että jonossa ei tapahdu ryömimistä. Koska kaikki eivät käyttäydy näin, tulisi tuossa kerättyä hyviä ystäviä takana tulevissa autoilijoissa, kun väli jonossa eteenpäin kasvaa kahden tai kolmen auton mittaiseksi. Tietty, jos niska ei ala vähästä punottamaan, niin siittä vaan.

Sitten on niitä spesiaalitapauksia missä aktivoin S&S:n. Tietyömaan jonot, selkeästi seisova ruuhka jne. Pari kolme stoppia se toimii ja sitten pitää taas latailla akkua tai lämmittää / viilentää kabiinia (ks. kohta 3 ja 4).

Perheen kauppakasseissa on molemmissa S&S, toinen on automaatti ja toinen manuaali.