JohnFinn kirjoitti:
Ei voi yleistää, että kaikki boxit toimivat samalla tavalla - halvimmat ovat karkeasti ns."syötönlisääjiä".
Turvallisesti toimivat on ohjelmoitu koneen ominaisuuksien mukaan; lisäksi mukana säätömahdollisuus. Tällä tarkoitan, että esimerkiksi 1,6 ja 2,0 litraiset moottorit omaavat erilaisia perusominaisuuksia ja näille tulee olla moottorikohtainen ( ei vain merkkikohtainen ) boxi.
Hyvin suunnitelluissa boxirakenteissa ollaan huomioitu mm. EU:n tiukat ja ehdottomat vaatimukset, ja näinhän on Suomessakin ( ! ): hyvät boxit on rakennettu täyttämään tiukat pakokaasunormit ( Esim. EURO 5, sis. DPF-suotimet ), mutta silloin pitää boxin mukana ostaa hyväksyntätodistus ( TÜV-todistus ) juuri sille autolle ja sille boxille, jota käytetään. Valitettavasti todistus maksaa ainakin saman verran kuin pelkkä boxi; tähän todistuksen oheen valmistaja on monesti lisännyt tietyllä rajoituksella ( asennushetken maksimi ajokilometrit/ikä ) moottorille ja voimansiirrolle kestävyystakuun. Ilman hyväksymistodistusta / hyväksymiskatsastusta ( tosi kallis! ) boxiviritys on laiton.
Toki tämän saman boxin voi ostaa sitten ilman tuota todistustakin ja nämä paremmat boxit ovat sellaisia, että eivät jätä auton omaan tietokoneeseen mitään muistjälkiä kun boxi poistetaan käytöstä. Tästä jokainen voinee tehdä omat johtopäätöksensä, esimerkiksi katsastusta ajatellen.
Halpoja syötönlisääjiä ei kannata ostaa, koska nämä toimivat huomioimatta alkuperäistä ohjelmointikenttää ja näiden käytöstä jää muisto auton omaan muistiin. Väärät syöttötoiminnot näkyvät ja kuuluvat mm. kylmäkäynnistuksen yhteydessä. Useita moottoririkkoja on ollut myös seurauksena.
Auton rekisteröintitodistukseen merkityn katalysaattorin ja hiukkassuodattimen poistaminen on rangaistava teko. Jos todetaan ( poliisi/katsastaja ) liikenteessä, niin laput lähtevät välittömästi ja siitä seuraa kalliit jatkot. Samaten nuo esilletulleet ns. "ruuvaamiset" johtavat siihen, että edessä on kallis korjaamoreissu auton saamiseksi liikenteessä lailliseksi ja katsastajan tarkastuksessa hyväksymäksi.
Et taida tuntea kovinkaan hyvin boxien toimintaa. Boxi kun Boxi joka liitetään samaan paikkaan niin pystyy tasan tarkkaan tekemään vain rajatut asiat, jotka jo kerroin varsin selkeästi ja joka boxi tekee saman asian, toisissa vaan paremmin säädettävissä.
Ihan sama onko sulla 1.6 TDCI tai 2.0 TDCI, jos niissä sama paineanturi johon boxi käy, niin se tekee tismalleen samat asiat. Ne asiat mitä commorail vehkeissä boxit voi tehdä on paineen nosto, suuttimen aukiolo aika ja syöttömäärä, oli minkähintanen boxi tahaansa. Pontentiometri säädöllä voidaan etsiä max säätö mihin auton polttoainepuoli pystyy.
Joka ikinen boxi on niinsanomasi "syötön lisääjä" Piste. nekun ei muuhun pysty.
Yksikään boxi ei jätä mitään jälkiä autoon. Boxit toimii niin että ne huijaa lennosta anturi tietoja ja miten kuvittelet, että joku boxi muka muuhun pystys ? Sehän on mahdotonta, jos kallis ja halpa boxi liitetaan molemmat samaanpaikkaan, vaikka paineanturin väliiin, niin se on sata varma että kumpikaan ei pysty muuttaa kuin anturin eteenpäin antamaa tietoa.
Katsastuksessa ei ECUA pengota muutenkaan, eikä siellä edes tietotaito semmoseen riittäs. Diesel autossa ei tehdä edes OBD testiä ja vaikka tehtäis ei se näy siinäkään.
Enkä ole koskaan kuullut että boxi rikkos auton. Ainut mitä tapahtuu kun säädettävästä väännät liikaa potikkaa on että säätö menee paineanturille ECU:sä säädeyn alueen yli, jolloin tulee virhetila. Tämäkään ei ole vaarallista kun säädät takasin päin niin virheestä pääsee eroon. Se potikka on siinä nimenomaan sitä varten että voit hakea oman autosi max säädöt.
Eli boxien toiminta on erittäin yksinkertasta. Elektroniikkaa/sähköä hyvin tunteva rakentaa vaikka ite. niinkutsutt "EVRY" mod lienee helpoin itsetehty "boxi"
Commonrailin paineanturi on analoginen paineanturi, eli toisinsanonen jännite muuttuu paineen muuttuessa. Joten ainut mitä boxi oikeesti muuttaa on että se lisää / laskee havaittua jännitettä potikalle säädetyn arvojen välillä, näin antaen paluuarvona jotain muutakun mitä se oikeasti olisi. Näin ECUA saadaan huijattua syöttämään enemmän polttoaneinetta. JA miksikö voidaan syöttää enemmän, no diesel koneet käy jo toimintaperiaatteensa mukaisesti huimalla ilmaylimäärällä.
Tuon toteutuksen pystyy helposti tekemään ohjelmoitavalla logiikalla / prossulla jossa analogituloja ja lähtö. Jopa sellainen toteutus suht helppo tehdä, missä erilliset potikka säädöt useammalle eri kierrosalueelle. Tälläinen boxihan ei oikeasti tiedä paljonko kierrokset on. Siinä vain on jaettu koko anturin skaala, mitä se on tyhjäkäynniltä aina max kierroksiin, niin usemapaan osaan ja jokainen potikka lisää tehoa eri alueelle. Tämän hyvä etu siinä että näin voidaan ylimmillä kierroksilla etsiä se maksimi ja jättää se potikka siihen ja lisätä reilusti muilla kierroksille tehoa enemmän, koska suuremmilla kierroksilla se menee helpommin yli alueen.
Tuo paineanturin tieto on tärkeä moottorille commonrail koneissa, tieto vaikka olisi yli koko ECUn säätökartan ko. anturille, niin jotain tietoa on anturilta tultava. Jos otat esim johdon pois siltä että tietoa ei tule lainkaan, niin auto ei käynnisty.
ECU:n ohjelman ohjelmointi on sitten ihan eriasia. Tulee aina muistaa että yleiskieleen yleistynyt sanonta lastutus on vakioitunut tarkottamaan että autoa on viritetty. Oikeasti lastutus tarkoittaa sitä että vanhempiin aitoihin piti ECU:n ohjelman sisältävä logiikkapiiri = prosessori vaihtaa, jotta sai teho-ohjelman, kun ei vielä ollut OBD portin kautta ohjelmointi mahdollisuutta, tätä piiriä kututtiin lastuksi.
ECU:n ohjelmointi taasen tarkottaa että alkuperäinen ohjelma korvataan uudella tai muokatulla ohjelmalla tehden se uudemmissa OBD pistokkeen kautta.
Periaatteessa aina kun autoa on viritetty tavalla tai toisella niin laki määrää että auto pitäisi muutoskatsastaa. Suomessa muutenkin tämä autoilun holhous ja riisto rahastus on älytöntä.
Mutta toisaalta:
Diesel autossa tyhjättyä katalysaattoria EI voida huomata katsastuksessa mitenkään. Samaten ohjelmoitua ECUa tai boxia EI voida huomata mitenkään ja vaikka kaikki nuo ois tehty niin auto menee katsastuksesta läpi. Tietysti boxin osalta se pitää olla piilossa ettei sitä nää ja katalysaattorin kuoret oltava ettei inssi nää että se poissa.
moni kertomasi asia oli valitettavasti väärin .
ps. Olen toistakymmentä vuotta viritellyt autoja
ps. Ohjelmointikenttä ?? mikä se on, tarkoitat varmaan säätökarttaa. eng, MAP. yksikään boxi ei ymmärrä mitään ECUN mappeja, koska se ei niitä muuta, vaan anturitietoja.
ps. jokainen varmasti tietää mikä on sallittua ja mikä ei joten turha lakiasioista täällä paasata