Sivu 1/1

Q:Alustan suojaus - Mondeo II ?

Lähetetty: 22 Huhti 2010 12:15
Kirjoittaja adrian
Terve!

Katsastusmies kehui autoni alustaa harvinaisen ruosteettomaksi, ja suositteli suojaamaan alustan.

Onko arvon foorumilaisilla suosituksia tai kokemuksia, mitä tuonne pohjaan kannattaisi ruiskutella, vai laitanko mitään? Edellisen Mondeon alustaan sumuttelin rypsiöljyä, joka mielestäni toimi aika hienosti. Onko muista aineista hyvää sanottavaa. Onko tuolla pohjassa joku muovitus?

terv. Ari

PS : vaikka inssi vuolaasti Mondeota kehuskelikin niin poikittaista mailaa tuli silti etupään alatukivarren pökäleenä olevasta puslasta. Pusla oli kyllä finaalissa, joten fiksaillaan.. :-|

Re: Q:Alustan suojaus - Mondeo II ?

Lähetetty: 22 Huhti 2010 20:06
Kirjoittaja Tekno
Mä varmaan pesisin kunnon liuottimella painepesurin kanssa, antaisin kuivua huolella ja kun vähän ilmat lämpenee niin testivoittaja Tectyl Bodysafe joko pensselillä tai mieluummin ruiskulla.

Re: Q:Alustan suojaus - Mondeo II ?

Lähetetty: 29 Huhti 2010 00:20
Kirjoittaja rangleri
Jos se on todellakin täysin ruosteeton niin sitten tuo massaaminen voi olla ihan hyvä vaihtoehto. Jos siellä on pieniäkin ruosteenalkuja niin sitten ei.
Pohjan etuosassahan on se kumimainen tehtaan oma massaus mutta farkussa ei siellä tankin takapuolella juuri suojausta ole ja pahin ruostuva paikka on ehkä varapyörän kotelo.

Eli mikä tahansa mikä ei kovetu/tee mitään kerrosta joka irtoaa kuitenkin pellistä ja jättää sinne väliin kosteutta. Eli paksut öljyt pohjaan/ohuet öljyt koteloihin ja saumoihin, paras vaihtoehto on vaseliini pensselillä levitettynä mutta se käsittely pitää sitten tehdä melkein vuosittain. Helpoin on ehkä vaihteistoöljy joka vuosi ruiskulla levitettynä. Toki pitää tietty muistaa valutella johonkin pahvin päälle ylimääräiset ettei tee mitään hurjaa pyörillä kulkevaa ongelmajätettä autostaan 8)
Hiekkapöly sitoo hyvin öljyn pohjaan.

Jotakin kokemusta on noista massoista,
Mastonin gt-alustamassa (pensselöitävä) kovettuu aika nopeasti ja halkeilee samalla. Siinä ei ole oikein mitään sideaineitakaan.

Tectylin bodysafe (pensselöitävä) ainakin sisälokareiden pinnalla äänenvaimennukseen käytettynä on halkeillut irti pinnasta kun nyt tarkastin vuoden jälkeen.

Bilteeman alustamassa (pensselöitävä, luultavasti lasikuituvahvistettua plastic paddingia eri nimisenä), ei ole kovettunut ainakaan öljyyn sekoitettuna kahdessa vuodessa ja jää vielä sormenjälki kun painaa. Mukavasti hylkii kosteutta myös. Levitys/öljyn kanssa sekoitus kuumailmapuhaltimen kanssa on sinänsä työnä aika työläs ja sotkuinen.

Sinne pohjan vahvikepalkkeihin kannattaa ruiskuttaa myös öljyt kun niissä on hyvin niitä reikiä mistä saa letkun menemään.
Kyllähän noita monenlaisia aineita saa ostettua mutta se päätarkoitus on estää hapen pääsy metalliin ja rasva on kyllä paras siihen.

Vielä tuosta pohjan vahvikepalkkien ruostumisesta, että miksi sinne kannattaa öljyt laittaa:

Kuva

Uploaded with ImageShack.us

Re: Q:Alustan suojaus - Mondeo II ?

Lähetetty: 30 Huhti 2010 10:38
Kirjoittaja adrian
Jees, kiitoksia molemmille vastauksista ja vinkeistä!

Erityisesti ranglerille iso käsi, toi sun aineiden omakohtainen "täsmätestaus"
on kyllä kultaakin kalliimpaa tietoa, ja hyödyttää varmasti muitakin saman asian
kanssa pähkäileviä !

t: Ari

Re: Q:Alustan suojaus - Mondeo II ?

Lähetetty: 08 Touko 2010 12:22
Kirjoittaja Tee-seitseFocusmies
Itse olen kanssa huomannut, että mielipiteitä tästä asiasta on valtavasti. Joidenkin mielestä öljyä ei saisi laittaa pohjaan. Minun mielestäni öljy ei koskaan ole haitaksi kun puhutaan metallin suojauksesta.

Itse opin seuraavanalaisen suojausmenetelmän eräältä sukulaiselta, joka on autoasentaja. Eli aluksi lämmitetään kattilassa nuotiolla siveltävää alustamassaa, johon sekoitetaan itse öljyä. Seos lämmitetään kiehuvaksi ja öljyä lisätään niin paljon, että sen saa puhallettua paineilmalla. Eli ei saa jäädä liian paksuksi vaan kohtuu juoksevaksi. Täytyy muistaa että ei tämä ole millilitrapeliä. Sitten vaan mömmö spreijataan pohjaan ja myös muovien taakse. Kun litku jäähtyy, se kovettuu ja koska se on ruiskutettu kompressorilla, se on tunkeutunut kaikkialle. Ja tämä käsittely toistetaan joka vuosi. Se on kiva kesäpuhde.

Itse omistan vain noin 10-vuotiaita autoja, eikä ne ole ruostuneet vielä, mutta sukulaisella on 80-luvulta toyotia ja mazdoja jotka on tosi siistissä kunnossa. Kuulemma katsastusmiehet ihmettelee kun ei mene millään sormi pohjasta läpi.

Re: Q:Alustan suojaus - Mondeo II ?

Lähetetty: 08 Touko 2010 17:23
Kirjoittaja Beornegar
rangleri kirjoitti: Kyllähän noita monenlaisia aineita saa ostettua mutta se päätarkoitus on estää hapen pääsy metalliin ja rasva on kyllä paras siihen.
Sori, nyt on jälleen pakko puuttua, hapellahan ei ole mitään tekemistä ruostumisen kanssa, vaan vedellä. Eli vedeneristys on tärkeää, happea saa kyllä mennä läpi, se on jopa suositeltavaa.

Re: Q:Alustan suojaus - Mondeo II ?

Lähetetty: 08 Touko 2010 18:13
Kirjoittaja GeeTee-
Jos nyt oikein viisastellaan niin ruostuminen on palamista eikä siten tapahdu ilman happea ja siinä vedessäkin on sitä happea..

Re: Q:Alustan suojaus - Mondeo II ?

Lähetetty: 08 Touko 2010 21:39
Kirjoittaja Tekno
Niinpä. Sen takia esimerkiksi johonkin lähteeseen pudotetut rautakappaleet ei ruostu. Sellaisessa vedessä ei ole happea juurikaan seassa.

Re: Q:Alustan suojaus - Mondeo II ?

Lähetetty: 08 Touko 2010 21:44
Kirjoittaja Beornegar
Okei, nyt tuli vähän liioiteltua, kyllähän hapellakin on tekemistä ruostumisessa, mutta ainoastaan vedyn kanssa, eli siis vetenä... Pelkällään happi ei aiheuta korroosiota teräksessä. Toisaalta myöskään vesi yksinään ei riitä ruostuttamaan terästä, vaan se tarvitsee myös ylimääräistä happea. Yksinään vesi vain haurastuttaa teräksen, kun teräs alkaa luovuttamaan sähkökemiallisessa reaktiossa elektroneja. Yhdessä vesi, veteen liuenneet teräksen elektronit ja happi muodostavat rautaoksidin eli ruosteen.

Miksikö yritän päteä? En tiedä, ehkäpä olen väsynyt. Tai sitten vain dorka :D

Re: Q:Alustan suojaus - Mondeo II ?

Lähetetty: 08 Touko 2010 23:16
Kirjoittaja Herkko
Nämä ruostesuojaus jutut on monesti niin
korkealentoisia ja hienoja aineita sisältäviä.

Omakohtaisesti todennut,kun tuota 45 vuotta
vanhaa Voortia olen hitsaillut,niin
pohjasta löytynyt about 25 vuotta sitten
kaasuhitsillä tehtyjä paikkauksia.

Päällä pelkkää massaa ja kun raaputtaa,
löytyy alta kirkasta peltiä.

Itekkun "ainoastaan"sinkkimaalannut ja ruiskumassannut,
toteaisin,että riittää mulle jos seuraavat 20 vuotta kestää. :)

Re: Q:Alustan suojaus - Mondeo II ?

Lähetetty: 09 Touko 2010 11:27
Kirjoittaja Beornegar
Tuo on aivan totta Herkko, mutta nyt onkin tarkoitus päteä :lol:
Ja jos nyt ruvetaan taas hiuksia halkomaan, niin harrasteauton ja ympärivuotisen käyttöauton ruostesuojaus on aivan eriasia... Käyttöauto joutuu runsaasti rankemmalle rasitukselle, jonka vuoksi vaatii myöskin jytymmän korroosiosuojan.

Re: Q:Alustan suojaus - Mondeo II ?

Lähetetty: 12 Touko 2010 23:07
Kirjoittaja Tee-seitseFocusmies
Alustan suojausongelmathan oli 90-luvulla jo käytännössä ratkaistu. Autot pyörivät liikenteessä kevyesti 20 vuotta, jos muu tekniikka kesti. Mutta sitten kettutytöt pääsi valtaan ja liuottimien käyttö esim. maaleissa haluttiin kieltää. Nykyään pitää maalata vesiväreillä.

On se vähän kummallista kun auton maaliin tai pohjamassoihin ei saisi pistää tehtaalla paria litraa viinaa, mutta se on ihku bioauto, joka käyttää satoja litroja etanolia (eli viinaa) polttoaineena vuodessa.

Re: Q:Alustan suojaus - Mondeo II ?

Lähetetty: 12 Touko 2010 23:17
Kirjoittaja jsel
Tee-seitseFocusmies kirjoitti: Itse opin seuraavanalaisen suojausmenetelmän eräältä sukulaiselta, joka on autoasentaja. Eli aluksi lämmitetään kattilassa nuotiolla siveltävää alustamassaa, johon sekoitetaan itse öljyä. Seos lämmitetään kiehuvaksi ja öljyä lisätään niin paljon, että sen saa puhallettua paineilmalla. Eli ei saa jäädä liian paksuksi vaan kohtuu juoksevaksi.
Saman tyyppinen resepti, mutta käytössä teräketjuöljyä, siveltävää alustamassaa ja, vaseliinia purkistä. Keitetään kiehuvaksi, tehdään niin paksua kun ruiskusta tulee läpi, ja suihkutetaan pohjaan ja koteloihin.