Mutterimopot paineilmalla ja sähköllä

Off-topic-keskustelu
Taunusautomaatti
Viestit: 1975
Liittynyt: 29 Tammi 2021 22:31

Mutterimopot paineilmalla ja sähköllä

Viesti Kirjoittaja Taunusautomaatti »

Onkos kokemuksia mikä on harrastelijalle hyvä sähkönen tai paine-ilma mutterimopo?

Itellä ennestään 2 paineilmakäyttöistä vuosia sitten hankittua edullista jotka ei koskaan toiminut kunnolla kotikompuralla, 210 litraa tuotto.
Ilmeisesti niiden ilman tarve on niin iso että voima on aika heikko. Ei lähelläkään luvattua Nm. Kompura käynnistyy melkeen heti kun liipasimesta vetäsee.

Joskus 10v sitten tuli hankittua Bilteman johdollinen sähkö päristin 450Nm. Hinta about 40 euroa. On hintaisekseen oiva laite, samaa myydään edelleen. Voimaa on hyvin. Kaikki vastaantulleet pultit ja mutterit on auennut. (paitti paripyörätransitin taka-akselin kuningaspultti, sen vaatima hylsy painaa niin paljon ettei taida mitkään kotiasentajakilkuttimet jaksaa...pitää olla 2 metrinen terästanko ja mies pomppimaan päälle). Bilteman laitteen miinus on sen iso koko, ei sovi jokaiseen paikkaan. Ja voimaa ei voi säätää. Eli tulee kaikki tai ei mitään. No momenttivarret toimii kyllä sen kanssa.

Sitten tuli hommattua halpa (60e) Robotan akkumopo. Siinä luvataan myös 400Nm, todellisuus on siinä about max 200Nm mutta toimii ihan hyvin tollasiin pienenmpää voimaa vaativiin hommiin. Latautuu tosi äkäseen ja jatkaa hyvin parin auton renkaat vaihdella yhdella latauksella. Laitteen koko näppärämpi kuin biltema.

Nyt tuli sitten täydennettyä kalu varastoa minimonsterila
https://www.kstools.com/fi/tuotteet/kae ... n-1-390-nm
Pikaisesti kokeiltuna oivan oloinen peli, menee jo ahtaaseenkin koloon ja ilman tarve vaikutti olevan hyvin kohtuullinen, pyörii kunnolla kotikompurallakin eikä edes käynnisty heti kun päristää.

Ja sitten ahtaisiin hommiin tuollainen
https://toolfin.com/paineilmaraikka-1/2.1.html
Sekin tuntuu pyörivän ookoo pikkukompuralla. Voimaa ei ole vielä päässyt testailemaan josko yltää tuohon 102Nm asti.
tikola
Viestit: 253
Liittynyt: 17 Elo 2021 13:14

Re: Mutterimopot paineilmalla ja sähköllä

Viesti Kirjoittaja tikola »

Itsellä täsmälleen sama kombo, eli paineilmalaitteiden kanssa tuskailtuani ostin Bilteman johdollisen ja sitten sen jälkeen joskus halvimman mahdolisen Makita kloonin. Oma prosessi on seuraava

1) Akullinen Makita klooni hoitaa homman lähes aina, eli esim renkaanvaihdot teen sillä. Maksoi Kiinasta Ebaysta jotain kolmenkympin luokkaa ja voima riittää juuri sopivasti renkaiden kausivaihtoihin.

2) Bilteman johdollinen odottaa hyllyssä aina sitä pulttia, joka ei muuten aukea. Sillä on auennut tähän mennessä kaikki, mutta puutteet ovat juuri nuo mitä Taunusautomaatti sanoi. Eli aika tunnoton ja äänekäs peli.

Minun/meidän tuote lienee tämä:
https://www.biltema.fi/tyokalut/sahkoty ... 2000022920
Jonka voi Seinäjoelta näköjään vielä ostaa.

Tämä lienee korvaava laite:
https://www.biltema.fi/tyokalut/sahkoty ... 2000046483

Noiden kahden lisäksi käytössä on satunnaisiin pikkutarpeisiin nakuttava ruuvinväännin. Sillä irrotan jumittavia pikkupultteja, joissa älytön voima on vain pultin katkaisuriski. Esimerkiksi ruostunut veneen sytytystulppa lähti tällä irti.

Paineilmalaitteet ovat minunkin hyllyssäni odottaneet käyttöä jo vuosia ja todennäköisesti jatkavat odottamistaan. Eli tuo Bilteman johdollinen tarjoaa minun töihin tarpeeksi voimaa ja on paljon helpompaa elää jatkojohdon kuin paineilmaletkun kanssa. Ehkä se tulevaisuuden kehityskohde on isomman voiman omaava akkuväännin, mutta sellaiset ovat niin kalliita, että tuo Bilteman johdollinen neljänkympin laite saa ne pultit aukoa vielä pitkään.
Taunusautomaatti
Viestit: 1975
Liittynyt: 29 Tammi 2021 22:31

Re: Mutterimopot paineilmalla ja sähköllä

Viesti Kirjoittaja Taunusautomaatti »

Harkitsin myös akullista tehokonetta mutta ne on tosiaan aika kalliita. Tuollaisen minimonsterin paineilmalla sai about 130e tinkimällä.
Akkukoneissa on ongelma satunnainen käyttö ja akun kestoikä...eli 10v päästä se on suht hyödytön ellei osta uutta kallista akkua.
Ja akkukoneen koko on isompi kuin minimonsterin, jonka pituus 95mm. Siihen ei sähköiset tahdo pystyä. (esim kun avaa jarrusatulan pultteja niin biltema ei mahdu lähellekään. Robota=makita kopio nippa nappa mutta ei sekään kaikkiin pultteihin.

Makita kopio pääsee koossa aika liki monsteria mutta teho on murto-osa. Eli jos hakee monsterin tehoista akkukonetta niin koko on ainakin tupla.
Tietty paineilmakäyttöstä ei kannata ostaa ellei ole jo kompuraa ja letkuja.

Mutta ne halvat alle satasen paineilmakoneet kannattaa unohtaa jos on tollanen pikkunen alle 200 euron kompura.
Tollanen laatu peli tuntuu pyörivän hienosti paljon pienemmällä ilmamäärällä.
soikku
Viestit: 3
Liittynyt: 02 Touko 2023 18:44

Re: Mutterimopot paineilmalla ja sähköllä

Viesti Kirjoittaja soikku »

Ei kyl varmaan kovin usein tarvetta tämmöiselle mutta rouvan autosta irroitin napamutterin kun ei metrinen jatkovarsi kestänyt päällä hyppimistä. milwaukee akkukone tuumaselle hylsylle aukesi kyllä heti. olen tuolla myös kuorma-autoon vaihtanut renkaan. kuulosuojaimet pitää kyllä olla kun tuolla paukuttaa on kyllä sen verran arvokas ettei pelkkiin harrastehommiin kannata ostaa. lidlin puolen tuuman parkside akkukone on omissa harrastehommissa toistaiseksi toiminut. löytyy myös puolen tuuman paineilmakone mutta on sen verran työläs käyttää kun kompurat ja letkut pitää myös olla niin on jäänyt vähälle käytölle.
Taunusautomaatti
Viestit: 1975
Liittynyt: 29 Tammi 2021 22:31

Re: Mutterimopot paineilmalla ja sähköllä

Viesti Kirjoittaja Taunusautomaatti »

Tänään oli remppakohteenamondeo mk4 ja etuiskarien, jousien molemmille puolille ja palloniveln vaihto kuskinpuolelle.
Kaikki mutterit aukesi nätisti Robotan 60 euron akkumopolla. Jopa 200Nm jarrusatulapultit.
:thumbup:

Ei tarvinnut hakea minimonsteria. Robota ollut kyllä hintansa arvoinen, ja sen akku sopii makitan työkoneisiin. Ja jonköping akkumoottorisahaan.
tikola
Viestit: 253
Liittynyt: 17 Elo 2021 13:14

Re: Mutterimopot paineilmalla ja sähköllä

Viesti Kirjoittaja tikola »

Taunusautomaatti kirjoitti: 07 Touko 2023 23:03 Ei tarvinnut hakea minimonsteria. Robota ollut kyllä hintansa arvoinen, ja sen akku sopii makitan työkoneisiin. Ja jonköping akkumoottorisahaan.
Tämä oli hyvää tietoa, eli moottorisahakin hoituu tuolla samalla. Itsellä on ollut Makitan merkkituote yhden käden saha ja se on kyllä näppärä, mutta onnettoman tehoton jos sahattaavaa on yhtään enemmän kuin joku yksittäinne katkaisu.

Pitääpä katsella Jönköping tarjontaa - yksi akku kaikkiin laitteisiin on kyllä merkittävä etu.
Taunusautomaatti
Viestit: 1975
Liittynyt: 29 Tammi 2021 22:31

Re: Mutterimopot paineilmalla ja sähköllä

Viesti Kirjoittaja Taunusautomaatti »

https://www.karkkainen.com/verkkokauppa ... ottorisaha

tämä ainakin ollut ihan toimiva, pari kevytperäkärryllistä tullut tehtyä "tukkeja" metässä ja tuotua kotiin jossa töpselisahalla sitten urakkavauhtia pätkiksi.
pari 4ah akkua riittänyt siihen että saa metässä kärryllisen puuta kyytiin. 2 robota akkua kiinni sahassa.
tommonen 20-30cm puu vielä katkeaa ookoo....tietty mitään metristä ei kannata noin pienellä surrata.

Myös kirvesmieshommiin ookoo...kevyt ja suht tehokas. Ja äänetön aina kun liipaisimesta ei vedä.

Tuo saha lienee Makita kopio. Hinta 1/3 aidosta. Kestävyydestä sitten tiedä pitemmän päälle, mutta satunnaiseen käyttöön...
https://www.netrauta.fi/akkuketjusaha-m ... lman-akkua
Vastaa Viestiin