ikkuna ei laske / on ylhäällä

Sähkölaitteet, sähköongelmat, johdot, laturit jne.
fokkeristi10
Viestit: 184
Liittynyt: 15 Heinä 2010 20:57

ikkuna ei laske / on ylhäällä

Viesti Kirjoittaja fokkeristi10 »

...katkaisin naksahtelee. missä vika? ikkunannostimia myydään eri paikoissa mutta motonetissä nimellä ikkunahissi, mikähän on oikea?
tursas
Viestit: 4014
Liittynyt: 10 Tammi 2006 12:33
Paikkakunta: Vantaa

Re: ikkuna ei laske / on ylhäällä

Viesti Kirjoittaja tursas »

Ja ikkuna oli taas missä, kotona vai jossain kuljettimessa... :roll:
Farkku Mondeo 1,8 Bensa, 2002, MK3 STW Turnier Stardust Silver Trend Wagon
Avatar
ReiluReiska
Viestit: 530
Liittynyt: 15 Huhti 2010 08:35
Paikkakunta: HelsingStad :)
Viesti:

Re: ikkuna ei laske / on ylhäällä

Viesti Kirjoittaja ReiluReiska »

Siis ikkuna ei edes yhtään yritä nytkähtää liikkeelle vaan täysin mykkänä? Kuulostaa lähinnä sähkövialta. Itse katsoisin ensin sulakkeet läpi jos vaik sulake olis menny ja olisikin todellakin kummallekkin ikkunalle oma sulake (tuskin). Sen jälkeen koittaisin ottaa katkaisijan irti panelista johtojen päähän roikkumaan ja mittailla sähköjä jos liitin takapuolelta avoin eli pystyy puikoilla mittaamaan. Ja jos ei pysty mittaamaan ja lasinnostin napit samanlaiset (vasen/oikea), niin kokeilee liittää toisen puolen nappulan johtoihin. Jos alkaakin toimimaan ikkuna toisella katkaisijalla, niin katkaisin on rikki. Vielä jää keinoksi irroittaa katkaisin sähköliittimestä ja sitten laittaa hyppyjohdot sähköliittimeen, mutta pitäisi tietää mitä yhdistää mihin. Suosittelen välttämään ovipahvien purkamista kunnes olet varma että katkaisijalta lähtee sähköä kohti ovea.
Pieni mahis on että oven ja rungon (a-pilari) kumikortsun sisällä on ikkunahissin sähköjohto rasittunut poikki kun ovea on avattu/suljettu jo "10 000" kertaa, jolloin ei saa ikkunan sähkömoottori sähköä. Viimeinen vaihe on siis avata pahvit, kaivaa ikkunahissin sähkömoottorin liitin esille ja mitata että saa varmasti sähköä, jotta tietää onko itse sähkömoottori yllättäen hajonnut.

Ovipanelien purkaminen, ikkunahissin (sähkömoottorin) vaihto ja kasaaminen ei ole mielestäni kovin kiva homma ainakaan aloittelijalle kun kaikkialle ei näe kunnolla sekä ahdasta työskennellä, mutta onnistuu kyllä ensikertalaiseltakin. Youtubesta löytyy kyllä useampaan eri autoon opetusvideoita, joista itse opiskelin hissin vaihtoa. Ennenkuin lukitsin lasin hissiin lopullisesti kiinni (aluksi vain kevyesti), niin moneen kertaan kokeilin avata ja sulkea että varmasti liikkuu sulavasti ja lasi hakee vielä paikkansa. Sitten vasta ovipahvien kasaus, joka oli omassa tapauksessani hieman hankalaa saada omalle paikalleen.

Täältä itse viimeksi tilasin omaan -00 focukseeni ikkunahissin kaikkine osineen (sähkömoottori myös) postikuluineen (pakettiautomaatti) noin 105e hintaan kun motonetissä vastaava olisi maksanut 160e. Löytyy moneen eri fordiin ikkunahissejä ja muihinkin automerkkeihin. Laitoin talteen vanhan hissin lähinnä sähkömoottorin takia jos vaikka uusi sähkömoottori hajoaakin yllättäen parin vuoden sisällä ja sattuisi vanha moottori siihen käymään.

http://lasinnostin.com/
vilif85
Viestit: 264
Liittynyt: 08 Huhti 2013 22:13
Paikkakunta: Kotka

Re: ikkuna ei laske / on ylhäällä

Viesti Kirjoittaja vilif85 »

Juhannuksena "korjasin" yhden tällaisen tapauksen. Ikkunan ulkotiivisteen ja lasin väliin oli mennyt pölyä, ryönää, mahlaa, pihkaa ja ties mitä muuta. Siihen lisäksi vielä ikkunan käyttämättömyys niin jumitus oli varma. Eli ikkuna alas käsin auttamalla ja tiivisteen puhdistus. Ei välttämättä sulla sama juttu, mutta kerroinpa silti.. :P
Mondeo Ghia STW 1.8TD -98
Mondeo STW 1.8TD -98 (Varaosa-auto)
Orion 1.6 cl -90
fokkeristi10
Viestit: 184
Liittynyt: 15 Heinä 2010 20:57

Re: ikkuna ei laske / on ylhäällä

Viesti Kirjoittaja fokkeristi10 »

Sorry en pässy vastaamaan, siis fokuksen vasen etuovi kyseessä. Testattu on että virta tulee oveen, halvimmaksi tietsti tulis katkaisin uusia ensin, ihmettelen vain onko niissä yleensä vikoja. No nuo pahvit on jo kertaalleeen otettu irti.

Reilureiska, osasit/sait tilattua juuri oikean hissin ilman että katsoit vanhasta tietoja...? Mistä katkaisin kannattas tilata Suomesta?
http://www.skruvat.fi/Kytkin-lasinnostin-P110586.aspx
Tuo ei mielestäni ole täydellinen katkaisinmötikkä?
Avatar
ReiluReiska
Viestit: 530
Liittynyt: 15 Huhti 2010 08:35
Paikkakunta: HelsingStad :)
Viesti:

Re: ikkuna ei laske / on ylhäällä

Viesti Kirjoittaja ReiluReiska »

Otitko siis ovipahvien takaa ikkunahissin sähkömoottorista liittimen irti ja mittasit että sähkömoottorille tulee (yli) 12V sähköä? Eli olet varmistanut kun nappia painaa (kumpaankin suuntaan), niin sähköä tulee sähkömoottorille saakka (viimeinen liitin ennen sähkömoottoria)? Jos sähköä tulee niin nappihan (koko sähkön kulku) on silloin ehjä ja ei tarvitse tilata painonappia eli sähkömoottori on sökö. Ja jos ei tule sähköä niin kokeile vetää konehuoneesta (tai jostain muualta) pitkä hyppyjohto suoraan sähkömoottorille kokeillen nopeina sykäyksinä johtojen karvoilla että tapahtuuko mitään, jolloin varmistut että itse sähkömoottori on kuitenkin ehjä kun nytkähtää liikkeelle, jolloin vikaa voi etsiä muualta (eikä tarvitse enään purkaa ovipaneleita). Ja karvat toisinpäin sähkömoottorin suunta vaihtuu eli suunta muutetaan siis kahden johdon päinvastaisella kytkennällä.

Tilasin ihan vain vuosimallin ja ovimäärän perusteella. 2D= kaksi ovea ja 4D= 4 ovea. 2 pin liitin = 2 sähköjohtoa. Sitten vielä varoitusteksti että onhan sähkömoottori (liitin) vain kahdella johdolla eikä useammalla? Kahdella johdolla oleva on täysin manuaalinen ja useampi johto viittaa automatiikkaan esim. jos ikkunat alhaalla niin keskuslukitus nostaa myös automaattisesti ikkunat ylös. Joku tietävämpi voi useamman johdon merkityksen täsmentää, mutta näin olen kuullut.

Oletan että sinulla on MK1 focus eli 1998-2004 (2005/1) ja neliovinen (ilman automatiikkaa)? Neliovisia näen liikenteessä paljon enemmän kuin kaksiovisia. Silloin pitäisi tämän käydä autoosi (jos sähkömoottori kahdella johdolla).

http://lasinnostin.com/product/626/focu ... sen-etuovi

Ja jos vähänkin arveluttaa silti niin soita tai meilaa autosi TARKAT tiedot liikkeeseen ennen tilausta... kuten eräs aiempi käyttäjäkin jo kyseli tarkempia tietoja ajoneuvostasi tällä palstalla. Ja vaikka jostain saisit pelkän sähkömoottorin, niin suosittelen vaihtamaan silti koko hissin kerralla ellei ole merkkejä että se on uudehkon kiiltävän näköinen. Itseltäni taisi hajota koko hissimekanismi sen takia kun vaijeri alkoi purkaantua ja vaijerin säikeet jumittivat viimein kokonaisuuden kunnes jotain hajosi ylimääräisen kitkan seuraksena ja oli osittain koko systeemi jumissa kun ikkunaa ei vain saanut enään kiinni vaan jäi puolittain auki.

Tässä yksi hyvä opetusvideo monista vastaavista:

https://www.youtube.com/watch?v=pJIM3ss-jos
fokkeristi10
Viestit: 184
Liittynyt: 15 Heinä 2010 20:57

Re: ikkuna ei laske / on ylhäällä

Viesti Kirjoittaja fokkeristi10 »

PItänee tuo virtahomma tsekata kun on aikaa jossain välis. Farkku on mutta eikös se ole 5 ovinen vai häzbäkkikö on 5 ovinen ja ikkuna ei mene kertapainalluksella ylös.
fokkeristi10
Viestit: 184
Liittynyt: 15 Heinä 2010 20:57

Re: ikkuna ei laske / on ylhäällä

Viesti Kirjoittaja fokkeristi10 »

Mistähän tuota kytkintä/katkaisinta kattelis kun hajoittamoilla on kuitenkin 50e. Sain siitä kadoksiin metalliosan.
fokkeristi10
Viestit: 184
Liittynyt: 15 Heinä 2010 20:57

Re: ikkuna ei laske / on ylhäällä

Viesti Kirjoittaja fokkeristi10 »

Hei, hjelppiä löytyykö linkkiä katkaisimeen?
yritäedes
Viestit: 2151
Liittynyt: 02 Marras 2010 21:30

Re: ikkuna ei laske / on ylhäällä

Viesti Kirjoittaja yritäedes »

No jos ei lähempää löydy niin etsi ebay:stä (esim. ebay.co.uk). Laita hakuun vaikka "ford focus window switch".
Mondeo 2.0 TDCI Turnier 2009
Mondeo 2.0 TDCI HB 2003 -ex
Focus 1.6 Zetec-SE Wagon 1999 -ex
Sierra 2.0 OHC Sedan 1989 -ex
Vastaa Viestiin