Mondeo mk5 vaihteistoöljynsuodatin irronnut

Moottori, voimansiirto, viritys jne.
Assistantti
Viestit: 2
Liittynyt: 09 Kesä 2023 15:29

Mondeo mk5 vaihteistoöljynsuodatin irronnut

Viesti Kirjoittaja Assistantti »

Morjes kaikille!

Ensimmäistä kertaa koskaan millään foorumilla laitan aloitusta, koska on sen verran omituinen juttu nyt. Eli sellaista lähdin täältä kyseleen, josko jollekkin olisi mahdollisesti käynyt samallalailla tai osaisi keksiä mahdollisia syitä tapaukselle.

No siis, autona Mondeo, 2.0 TDCI(150hv) automaatti, -15. Ajelin maantiellä menneenä sunnuntaina, nopeus vaihteli 80-100 km/h. Adaptiivinen vakkari hidasti edellä ajavan mukaan niinkuin pitääkin ja kun edessä oleva kiihdytti niin alkoi mondeossa tapahtua. Vaihtoi vaihdetta pienemmälle jonka jälkeen alkoi kelaamaan pakkaa läpi, pienemmälle isommalle pienemmälle jne. Ihmetys melkoinen ja koin hyväksi vaihtoehdoksi ajaa tien sivuun. Ennen kuin ehdin pysähtyyn niin tuli keltainen varoitus "transmission malfunction" ja melkein heti perään sama punaisena. Autosta noustessa näkyi öljyvana pitkältä jo ja lätäkköä kertyi auton alle. Korjaamolle hinurilla ja odotteleen mitä siellä on tapahtunut.

No nyt sitten se mitä haluan täällä kysyä, onko tälläistä tapahtunut kenellekään muulle, eli huollossa todettiin, että vaihteistoöljynsuodatin irronnut/tippunut ja sen takia öljyt mäelle?? Niinku mitä? Miten se voi olla mahdollista. Viimeisimmästä vaihteistoöljynvaihdosta kuitenkin vasta n 30tkm. Sen verran huolto sanoi, että vedot se lakkaa heti ettei pitäisi vahingoittaa vaihteistoa fyysisesti ja kun nopeasti pääsee pysähtyyn ja sammuttaan auton, mutta mitä jos. Jos tämä tapahtuma jää mysteeriksi, en tiedä kuinka herättää luottamusta kyseinen auto enää, auto ollut itellä n 8kk. Mitä mieltä, mitä tehdä?
yritäedes
Viestit: 2151
Liittynyt: 02 Marras 2010 21:30

Re: Mondeo mk5 vaihteistoöljynsuodatin irronnut

Viesti Kirjoittaja yritäedes »

Terve! Tätä kysymystä ovat monet lukeneet, mutta ei oikein tiedä, mitä sanoisi. Siis sehän on pitkulainen suodatinpanos muovikotelossa, joka kierretään paikalleen? Miten tuo voi irrota itsestään, jos on kunnolla kiristetty. En ole ainakaan tuollaisesta kuullut. Usein näkee öljnvaihdon tarvikkeissa myytävän suodattimen lisäksi myös uusi kotelo - vaihdetaanko se joka kerta? Eli syynä ei voi olla vanha kotelo, joka on irrottaessa vaurioitunut.
Onko tapauksesta mitään uutta? Mitä vastaa öljyt vaihtanut taho? Unohtaneet kiristää?
Toimiiko laatikko nyt oikein, vai vahingoittuiko se?
Mondeo 2.0 TDCI Turnier 2009
Mondeo 2.0 TDCI HB 2003 -ex
Focus 1.6 Zetec-SE Wagon 1999 -ex
Sierra 2.0 OHC Sedan 1989 -ex
Assistantti
Viestit: 2
Liittynyt: 09 Kesä 2023 15:29

Re: Mondeo mk5 vaihteistoöljynsuodatin irronnut

Viesti Kirjoittaja Assistantti »

Moro!

Ymmärrän, varmaan sellainen tapahtuma mitä ei pitäisi tapahtua ja myös muut keneltä kysellyt aiheesta ovat kysyneet että miten sellainen voi tapahtua eikä ole koskaan vastaavaa kuullut. Joo juuri sellainen patruuna muovikotelossa. Ite ajattelen, että jos olisi jäänyt löysälle niin olisi ehkä ensimmäinen tuhannen kilometrin aikana itsensä sieltä tärytellyt irti? En tiedä. Kyseisen huollon jälkeen kuitenkin ajettu melkein 30tkm. Tarviipa vielä kysyä, laittoivatko uuden kotelon. Kotelo ja patruuna olivat olleet pohjalevyn päällä eikä kuulemma näkynyt ulkoisia vaurioita, halkeamia tai kotelon kierteissä mitään repeämä jälkiä tms.
Ei mitään uutta sen koommin, uudet öljyt ja suodatin ja sit vielä siirto merkkihuoltamoon että pääsee vikakoodeihin käsiksi ja nollaamaan ne, antoi vaihteiston öljynpaineesta vikakoodin muistaakseni. Soittelin korjaamolle missä kyseinen huolto tehty ja kun sain asiani esitettyä niin ei juuri ottanut kantaa eikä ole kuullut vastaavaa ja melko jyrkästi kieltäyty aikalailla heti kaikesta, aikaan mitä huollosta on kulunut ja ajettuihin kilometreihin vedoten. Reilu 1,5v ja n 30tkm. Ja myös totesi, että on muutakin tehty sen jälkeen minkä vuoksi tällä hetkellä ei ainakaan lähde osallistuun. Eikä tietenkään suostunut kertomaan mitä korjauksia on tehty(auto ei ollut omistuksessani ko aikana), "ehkä on, ehkä ei" oli vastaus kysyessäni onko jotain isoa korjausta tehty.
Merkkihuolto koeajoi auton ja totesi että toimii ihan normaalisti. Omasta mielestä ehkä taas erilailla kun ennen tapahtumaa, vaihtaa toki normaalisti(?), mutta välillä tuntuu että ns nypyttää matalilla kierroksilla ja ehkä jää hieman miettiin. En osaa siis sanoa vahingoittuiko laatikko vai ei, siinä kuulemma jonkinnäköinen suojaus mekanismi että ottaa vedot pois jolloin kuivana pyöriminen olisi mahdollisimman vähäistä. Eikä varmaan suodattimen reiän kautta edes kaikki öljyt sillä hetkellä pois tulleet.
Kiitos vastauksesta, on tämä kaiken kaikkiaan melko omituinen tapaus🤷🏻‍♂️
Taunusautomaatti
Viestit: 2019
Liittynyt: 29 Tammi 2021 22:31

Re: Mondeo mk5 vaihteistoöljynsuodatin irronnut

Viesti Kirjoittaja Taunusautomaatti »

huolloissa jää joskus suodattimia ja koteloita löydälle...
kaverin auto valutteli moottoriöljynsä pihaani kun poikkesi huollon jälkeen kylässä...suodatin pyöri ihan kevyesti sormi voimilla.
yritäedes
Viestit: 2151
Liittynyt: 02 Marras 2010 21:30

Re: Mondeo mk5 vaihteistoöljynsuodatin irronnut

Viesti Kirjoittaja yritäedes »

Tuollaiset suodattimen muovikotelot
kuuluisi kiristää momenttiavaimella max 15 Nm. Ja se onkin sitten niin tiukassa, että juuri ja juuri saa ehjänä irti parin vuoden päästä.
Helposti unohtuu kiristys, kun lähtee momenttiavainta etsimään jne.

https://www.skruvat.fi/Hydrauliikkasuod ... 90712.aspx
Mondeo 2.0 TDCI Turnier 2009
Mondeo 2.0 TDCI HB 2003 -ex
Focus 1.6 Zetec-SE Wagon 1999 -ex
Sierra 2.0 OHC Sedan 1989 -ex
Paappa
Viestit: 6
Liittynyt: 27 Marras 2021 17:32

Re: Mondeo mk5 vaihteistoöljynsuodatin irronnut

Viesti Kirjoittaja Paappa »

Suodatinkotelon itsestään kiertyminen on yritetty myös estää laatikon puolella olevalla kotelon hammastukseen pureutuvalla kielellä. Melkoisen epätodennäköiseltä tuo itsestään irtoaminen vaikuttaisi jos kotelo on kunnolla paikoilleen laitettu. https://www.google.com/url?sa=t&source= ... vm9GjGy0Az
Vastaa Viestiin