EU haluaa estää autojen tuunaamisen

Keskustelua autoista ja autoilusta yleisesti
Avatar
NiceMan
Moderaattori
Viestit: 2517
Liittynyt: 03 Helmi 2005 20:39
Paikkakunta: Helsinki
Viesti:

EU haluaa estää autojen tuunaamisen

Viesti Kirjoittaja NiceMan »

http://www.ksml.fi/erikoissivut/autot/e ... en/1242558

Timo Nieminen
12:08

Ei meillä EU-kansalaisilla mitään hätää ole. Euroopan terävimmät aivot ajattelevat Brysselissä ja Strasbourgissa koko ajan puolestamme. Rivikansalaisen elämä on täten yhtä helppoa kuin automaattivaihteilla ajaminen.

Nyt EU:n liikenneviisaat ovat löytäneet syyn liikenneonnettomuuksiin. Se on luokittelemattomien varaosien käyttö autoissa. Sellainen on saatava heti loppumaan.

Niinpä EU:n asettama työryhmä on laatinut suunnitelman, joka suurelta osin lopettaisi esimerkiksi autojen tuunaamisen. EU haluaa kaikkien tieliikenteessä käytettävien kulkuneuvojen komponenteista laadittavaksi listat. Pelkästään tuolta listalta löytyvät komponentit hyväksyttäisiin katsastuksissa.

EU-hankkeesta vihaisen vinkin Auto ja liikenne -teemalle soittanut autoharrastaja muistutti, että EU:n kiikari osoittaa nyt ihan väärään suuntaan. Hänen mukaansa harrastajien autot ovat tielläliikkuvista kärryistä juuri ne parhaassa kunnossa olevat ja samalla turvallisimmat, koska kaikenlaisista harrasteautoista todella pidetään huolta. Tuunatuissa autoissa tietenkin on osia, joita alkuperäinen autonvalmistaja ei niihin aikanaan asentanut.

Vastaavaa direktiiviä EU on jo aiemmin alkanut hioa moottoripyörille. Se on toistaiseksi jäissä, koska eurooppalaiset moottoripyöräilyn etujärjestöt nousivat takajaloilleen pyörien kustomoinnin estämisestä. Voimaantullessaan säädös käytännössä estäisi itse rakennetuilla moottoripyörillä ajamisen julkisessa liikenteessä.

Lentoliikenteessä on jo pitkään ollut voimassa EU-direktiivi vain luokiteltujen varaosien käyttämisestä lentokoneissa.
Ford Taunus Coupe 2.0i Turbo 1975 (Projekti)
Jeep Wagoneer 4x4 Monster PickUp 1974 (Myyty)
Ford Scorpio Cosworth STW 1995 (Laatikkona)
Ford Mondeo EcoBoost 2.0 2011 (Käyttis)
https://www.theniceman.com/coppermine/
Avatar
rangleri
Viestit: 361
Liittynyt: 23 Syys 2008 21:38

Re: EU haluaa estää autojen tuunaamisen

Viesti Kirjoittaja rangleri »

Huh, kuulostaa aika kalliilta operaatiolta jos tämä todellakin on totta. "Kulkuneuvo" on lisäksi ajoneuvoa laajempi käsite, sehän käsittää mm. polkupyörän, auton, junan, lentokoneen, hevoskärryt, riksat, rollaattorit ym...

Mitenkähän tuota sitten valvotaan? Pitääkö kaikista ruosteisista raidetangonpäistä ja pallonivelistä sitten löytyä joku e-hyväksyntä/numero, vai tuleeko katsastaja valokuvien kanssa ja vertaa niitä auton osiin? :)
Vai meneekö homma vain lähinnä ulkonäön osalta niin, että jokaisesta automallista on valokuva, kuten museokatsastuksessa, ja sitä verrataan auton nykykuosiin?
No ei kai tuostakaan kansalaisen kannata murehtia, kyllä siihen keinot keksitään.

Seuraavaksi kannattaisi määrätä kaikkiin vanhusten talvikenkiin e-hyväksynnät. On muuten aika iso kuolemantapausten aiheuttaja tuo liukastuminen, varmasti isompi kuin tämä :shock:
Mondeo mk1 2.0 4d -96
GeeTee-
Viestit: 1412
Liittynyt: 03 Kesä 2006 02:41

Re: EU haluaa estää autojen tuunaamisen

Viesti Kirjoittaja GeeTee- »

On taas niin mettässä nää päättäjät kuin vain mettässä voi olla, ne tuunatut ja laitetut vermeet on yleensä hyvässä kunnossa, kun niihin on kottikärryllinen pistetty rahaa, mutta ne vanhat ruosteiset pas kat mihinkä ei öljyjä vaihdeta tai jarruja korjata ennen totaalista loppumista on ihan satavarmasti vaarallisempia. Nää tuunaajat vaan tahtoo olla sitä porukkaa, jotka sitten ajelee kipoillaan kuinka sattuu ja siitä ne onnettomuudet. Nää tunettajat jopa leijuu autoharrastefoorumeilla näillä liikenteessä tehdyillä toilailuilla ja koheltamisilla, ei sillä oo mitään tekemistä sen kotilon ulkonäön kanssa. voe samperi tätä touhua taas.
duckworth
Viestit: 3691
Liittynyt: 22 Syys 2007 15:58
Viesti:

Re: EU haluaa estää autojen tuunaamisen

Viesti Kirjoittaja duckworth »

Tämmöset direktiivit kyllä tuhoa tavisten harrasteautoilun.. Harrastevehkeessä kuitenkin ideana, rata/kilpa-autoilun hauskuus, ILMAN että:

-Omistaa/ faija omistaa MB- Sprinterin ja trailerin
-Löytyy 10 auton lämmitettävä halli, jossa viisi kaksipilarinostinta
-Autourheiluseuran jäsenyyttä
-Tarvii ajaa toiselle puolelle Suomea, johonkin dB 85- melurajoitetulle radalle

Mutjoo, eipä tuo taida meitä pohjoisen miehiä haitata, sama meno jatkuu, aikaisin aamulla liikkeelle, lämää, jos joku näppäilee "hätäpuheluita", niin auto talliin, ovet kiinni ja muina miehinä käyttiksellä kadulle :D

Toisaalta tällainen direktiivi pakottaa autovalmistajat, jopa Fordin, tekemään jo valmiiksi tuunattuja autoja, sellaisia uusia cossu-Sierroja :)

PS. Vähän soppaa sekaisin... :mrgreen:
Opel on pop, mutta Ford on progee

-BMW 325i N52B25 "käyttis ish?"
-Omega B2 2.2 16v "talviauto"
-Omega B2 3.0 V6 "varaharrasteauto"
-Sierra Mk1 -86 "Group A- wnb"

BOREHAMMER
Avatar
JyriN
Viestit: 745
Liittynyt: 06 Heinä 2007 22:03
Viesti:

Re: EU haluaa estää autojen tuunaamisen

Viesti Kirjoittaja JyriN »

Kyllähän tuo direktiivi rajoittaisi rakentelua aika lailla, mutta mitä muuta sitä odottaakaan, kun kaiken maailman CO2 päästövouhotuksen perusteella aletaan verojakin keräämään. Tokihan esim. moottorin komponentit pitää jotenkin leimata, että takuulla päästöt on lain sallimat. (Vrt. tapaus, missä auton vero nousi, kun se tilattiin lisävarusteisilla isommilla aluilla vakiorenkaan sijaan.)

Nykyisinkin rakentelu on esim. alustan suhteen melko rajoitettua, mutta toisaalta ihan kaikkien tyylisuuntien ei soisi koskaan rantautuvan meille -> älkää nuoret ottako mallia tästä. :evil:

Autoja voi harrastaa niin monella tavalla, että pelkkä rata-autoilu tai tehojen virittely on vain jäävuoren huippu. Jos tuosta direktiivistä joku oikein hyötyy, niin varaosakauppiaat - saa uusia TUV hyväksyttyjä osia taas myydä kalliilla. :?
Sierra XR4i kesäauto http://fordxr4i.blogspot.com/
Vastaa Viestiin