Sutimisen esto ei toimi. puma-98

Sähkölaitteet, sähköongelmat, johdot, laturit jne.
lasso
Viestit: 7
Liittynyt: 09 Kesä 2008 17:18
Paikkakunta: oulu

Sutimisen esto ei toimi. puma-98

Viesti Kirjoittaja lasso »

mistä voi johtua ettei sutimisen esto kytkeydy toimintaan? Vaikka autoa käynnistäessä valo syttyy ja sammuu niinkuin pitää, mutta liukkaalla liikkeelle lähtiessä renkaat sutivat, eikä järjestelmä puutu asiaan ollenkaan. mistähän vikaa kannattaisi lähteä etsimään :?:
mostro
Viestit: 52
Liittynyt: 31 Loka 2008 10:20

Re: Sutimisen esto ei toimi. puma-98

Viesti Kirjoittaja mostro »

Entäs jos vaikka viidenkympin vauhdissa yrität sutia liukkaalla?
Autot tykkää, kun niillä ajetaan.
----------------------------------------
Mondeo 2.0 TDCi 130 STW -02
Mondeo 1.8 STW -98
Polaris XC 700 -98
Arctic Cat ZR 600 EFI APV -01
GeeTee-
Viestit: 1412
Liittynyt: 03 Kesä 2006 02:41

Re: Sutimisen esto ei toimi. puma-98

Viesti Kirjoittaja GeeTee- »

Alfameeri sanoo ainakin mondeosta näin:

Luistonestojärjestelmä toimii hieman eri tavoin riippuen siitä, onko auton nopeus yli vai alle 50 km/h. Mikäli pyörän sutimista havaitaan ajonopeuden ollessa pienempi kuin 50 km/h, tähän luistavaan pyörään lisätään asteittain jarrupainetta ja samalla pienennetään jonkin verran kaasuläpän avautumaa, kunnes sutiminen on saatu loppumaan. Ajonopeuden ollessa yli 50 km/h pyörän jarrutusta sutimisen lopettamiseksi ei käytetä enää lainkaan, vaan säätö tapahtuu yksinomaan kaasuläpän avautumaa pienentämällä.
Luistonestojärjestelmän “ylimääräisiin” osiin kuuluu siis kaasuläpän säädin, jonka avulla kaasuläpän avautumaa säädellään.

Periaatteessa siis rikkinäinen ABS-anturi vois olla syypää, mutta jos valo ei jää palamaan ja jarrut toimii kuten pitääkin niin anturi lienee kunnossa..? Kuinkas nuo pyörien nopeusanturit, vika voisi löytyä sieltäkin?
Viisaammat jatkakoon, mä vaan veikkailen ja tod. näk. ite veisin vikakoodit luettaviksi ja maksaisin itteni kipeeksi.
lekaseppä
Viestit: 57
Liittynyt: 19 Marras 2008 16:45

Re: Sutimisen esto ei toimi. puma-98

Viesti Kirjoittaja lekaseppä »

Niinkuin mostro tuossa totesikin, asiaa ei pidä nähdä näin jyrkkänä - se ei ole kuitenkaan etenkään pienillä nopeuksilla "automaattiin" rinnastettavissa. Muutenhan et pääsisi pahassa paikassa ollenkaan liikkeelle 8) . Kysessähän on kai järjestelmä joka "ottaa kaasun hallintaansa" tietyissä tilanteissa ja palauttaa sen kuljettajalle jos siinä on ajotilanteeseen sopiva käyttömäärä. Systeemin tarkoitus ei siis ole niinkään "pyörien lipsumisen estäminen" vaan enemmänkin estää/vähentää hallitsemattomaan luistoon joutuminen. Ilmeisesti kysymyksen esittäjä ei ole takavetoladalla (vast.) juurikaan talvikeleillä ajellut :wink: . Kyllä se meillä parilitraisessa Mondeo-farmarissa on, eikä vaimo alkutalvesta pääsyt rinteestä liikkeelle - "lyö tyhjää". Itse pääsin kyllä helposti "samoista jäljistä" jatkamaan... :) Takavetovehkeillä sopivasti käsijarrua käyttäen päästiin ennen liukkaasta paikasta ulos - korvaa osittain luistoneston ja kitkalukon.
porrari
Viestit: 10
Liittynyt: 21 Touko 2007 18:30
Paikkakunta: Kuopio

Re: Sutimisen esto ei toimi. puma-98

Viesti Kirjoittaja porrari »

Käytännössä testattua: Sutimisen esto pumassa tuntuu toimivan pelkästään abs-jarruja käyttäen ja aika karkeasti ja välillä tuntuu ettei toimi. Ei toimi jos kaasua annostellaan reilusti, eli pienillä kierroksilla sutien pitäisi absien naksuttaa liukkaalla. Jos absit toimii ja mittaristossa kaikki valot on ok käynnistäessä ja käynnissä ollessa niin pitäisi toimia.
overboost
Viestit: 594
Liittynyt: 05 Helmi 2005 22:50
Paikkakunta: E-Suomi

Re: Sutimisen esto ei toimi. puma-98

Viesti Kirjoittaja overboost »

Pumassa lienee samanlainen "sutimisen esto", minkä on saanut loppupään escorteihin.
Toimii alle 50kmh nopeuksissa, eikä säädä tehoa(kaasuläppää), ainoastaan jarruttaa sutivaa pyörää.
Vastaa Viestiin