
Nonniin, avataanpa tällainen ketju sen kunniaksi että viikonloppuna kaverin maasturi ei halunnut tulla tallista ulos, joka tarkoitti sitä että Mondeo ei päässyt sinne sisälle. Kun remppahommien puutteessa jäi vähän ylimääräistä energiaa niin laitan pystyyn aiheen. Viimeisten muutamien vuosien aikana autoharrastus on itselle tarkoittanut lähinnä arkikäyttiksen kunnostelua sekä silloin tällöin tapahtuvaa merkin vaihtoa. Kun vaihtaa välillä autoa tai merkkiä niin pysyy mieli virkeänä uuden oppimisen muodossa ja tulee sosiaalista elämääkin harrastettua ruuvaamisen yhteydessä. Kun ei itsellä ole tallia niin täytyy mennä kylään -> tuleepahan nähtyä.
Tuollainen mondeo 2.2 dieselillä korvasi etanolikkäyttöön konvertoidun Aero Saabin tuossa joulun tietämillä. Ensimmäinen dieseli itselle. Heti autonvaihdon jälkeen huomasin iloisena yllätyksenä että eihän tuota biojätteellä ajamista tarvi lopettaa tälläkään, Nesteen MY dieseliä saa ainakin etelässä sekä omien reittien varrelta ihan hyvin ja polttoaineen ominaisuudetkin vaikuttaa hyvälle. Yhden fossiilisen dieseltakillisen jälkeen oonkin lorottanut pelkkää MY:tä.
Mondeolla on rullattu nyt noin 311tkm ja ihan mukavastihan tuo tuntuu vievän. Vuosimalli on ilmeisesti 2007 ja käyttöönotettu 2006. Ei ole premium-hiljaisuutta ohjaamossa taikka kaikkia mahdollisia vitkuttimia, mutta tilaa on ja ajettavuus tuntuu oikein mainiolle. Vakkarin nappien käyttö on kyllä pimeässä autossa aika syvältä, täytynee askarrella siihen set-nappiin jokin isompi morkula että tunnistaa ilman katsomattakin. Isoksi autoksi kyllä ketterän oloinen kaupunkiolosuhteissa ja alavääntö tekee ajamisesta vaivatonta. Kulutus on tuntunut tosin melko reilulta, matkassa meni 6,7 litraa tankilta mitattuna (mittarin mukaan 5,4..) ennen kuin puhdistin MAF:n reissun päällä ja lisäsin viimasuojat keulalle. Sen jälkeen tuntui vievän matkassa minimissään n. kuutta litraa, mutta kulutusmittari osoitteli edelleen litraa pienempää lukemaa. Seuraavaksi olisi vuorossa kulutuksen ihmettelyn osalta ainakin asennella katkaisija keulan lämpöanturille, että saa Eberin pois päältä ja näkee miten lämmöt käyttäytyy sekä mitä se vaikuttaa kulutukseen. EGR:n voisi putsailla ja imusarjan jos näyttää tukkoiselle. Sekä takajarrujen laahauksen tarkistaa, sen ymmärsin että näissä taitaa olla tyypillistä. Ja putkia/letkuja pitäisi varmaan katsella tarkemmin myös, että ei ilmaa vuoda mistään.
Vaikka autosta tuntui olevan hankalaa löytää ostotilanteessa vikaa niin taas tuli todettua että uuteen merkkiin tai malliin tutustumalla oppii nopeasti paljon lisää.. Maalin lohkeilu helmoissa ja takakontissa kilven syvennyksessä oli helppo todeta heti, mutta koska ruostetta ei näkynyt niin se ei säikäyttänyt. Myöhemmin alkoi paljastua sen sijaan kaikenlaista pikkukivaa, mistä nyt ajattelinkin että kumma jos ei jotain ala löytyä.. Takalasi on tummennettu vissiin aika voimalla, koska johtimet on melkeen kaikkinensa poikki kalvon vierestä. Siististi kyllä tehty mutta vähän liiankin hyvin. Etulasi lämpiää kuskin puolelta osittain, mutta pelkääjän puolelta ei lainkaan. Täytynee tarkistella johtimia siltä puolelta, jos jotain olisi tehtävissä. Vaihteistoon tuli Redline MTL:t vaihdettua RVS:n kera ennen joulureissua (RVS myös moottoritilaan), mutta tuntuu silti takeltelevan vaihteet välillä kylmänä aika lailla. Sekä vaihteelta pois ottaessa että sisään laittaessa. Aika poljin pohjassa tuntuu myös kytkin toimivan ja pienellä nilkan liikkeellä terävähkösti. Seuraavaksi varmaan kytkimen ilmaus varmuudeksi ja kytkinakselin tahmaisuuden jossittelua. Edessä kolistelee joku ainoastaan silloin kun tulee epätasaista röykytystä renkaille -> koiranluut on jo varmuudeksi hankittu. Ja pyörän laakeri lienee edestä oikealta loppu, väljää tuntuu pystysuunnassa myös vanteesta heiluttaen ja jollotus on makia. Ja pimeänähän se lohkolämmitinkin on vaikka sisähaara toimii. Eli vastuksen mittailua varmaan ja oletettavasti sen jälkeen Calix-kaupoille. Että pääseehän tässä harrastelemaan heti jotain juttuja. Aika edullista puuhailua toisaalta kyllä jos kaiken saa itse tehtyä. Meylen laakeri taisi olla Nimarkilta n. 36€ ja Monroen koiranluut 16€/kpl. Ai niin ja pitäähän tuohon kuskin kumimattokin löytää koska nykyinen on poljettu puhki (!).
Ketjua kirjoittelen lähinnä silä ajatuksella että jos joku kohtalotoveri ja vastaava harjoitteleva amatöörimekaanikko sattuu hankkimaan samanlaisen auton, niin voipa lukea nämä kokemukset autonropausiltaa odottaessa. Itse on tullut saatua niin paljon apua jo monelta foorumilta ja hauskinta on ollut jos joku on dokumentoinut vastaavanlaisen kanssa potemansa vaivat jo etukäteen.
Ja jos/kun joku tee-se-itse harrastaja lukee näitä niin saa vastata mielellään. Esimerkiksi tällaiset askarruttaa tänään:
-Tuollaisessa reilut 300tkm ajetussa, riittääkö MAF:n puhdistus vai kannattaako se jossain vaiheessa vaihtaa, voiko olettaa että antaa vielä oikeita arvoja?
-kun koiranluut vaihtaa niin selviääkös sillä että tunkilla avustaa vaan pyörän ripustusta vähän ylöspäin? Vai tarviiko muuten taistella kovinkin?
-meneekö imusarjan puhdistaminen vanhoilla tiivisteillä vai onko syytä varata uudet?
-mitäs tuollainen 2.2 vie minimissään matkassa kunnossa ollessaan Eberin kanssa / ilman?
-onko Tallinnan seutuvilla suosikkikorjaamoita kenelläkään jos jotain isompaa tulee tai tekee mieli käydä esim. noita maalauksia teettämässä?
-olisiko ohjelmoinnin suhteen mielipiteitä tällaisesta 2.2:sta, mikä olisi paras vaihtoehto ja täytyykö varautua saman tien kytkimen vaihtoon?
-ja vielä: mistä saa parhaiten selville osanumerot ja esim. erot 2.2 ja 2.0 koneiden välilllä? Löytyykö näihin esim. jonkinlaisia tarkempia korjaamokirjoja jotain kautta?
Kiitoksia kiinnostuksesta ja hyviä harrasteiltoja itse kullekin
